Снимки: Професионална гимназия „Стефан Караджа” изпрати своите абитуриенти

Публикувано преди 11 години  |  Общество, Снимки

pet52 зрелостника в редовна форма на обучение в Професионална гимназия „Стефан Караджа” – Елхово отбелязаха своят последен ден в училище. Абитуриентите заедно с техните преподаватели образуваха с телата си формата на сърце, в която от ръководството на професионалното училище и учениците изразиха нещо повече от обикновена фигура. Старта на тази инициатива бе дадена в професионалната година още миналата година от завършващите випуск 2012 година.

Формата на сърцето идва още от древността, но с изменена употреба. Това е символ, който многократно надхвърля физическия си смисъл. Дори в тълковния речник сърцето е представено не само като централен орган на кръвообращението, но и като способност да се чувства и разбира, като съвкупност от душевни качества и символ на човешките преживявания. Точно оттук идва феноменът за символиката на сърцето – то олицетворява живота, връзката между телесното и душевното, тленното и святото. Точно това бе и символиката на фигурата, което бе изобразена по много красив и ефектен начин, който до този момент не среща аналог в региона ни.

Новото тази година бе алеята на абитуриентите, където всяка една година всеки випуск ще засажда едно дръвче. Любопитното бе ще 19 ученика завършиха за първи път в професионалното училище паралека „Малък и среден бизнес“ с класен ръководител Станимир Сотиров. Класен ръководител на другият завършват клас е Таня Бакърджиева, а на част от учениците по специалност ел. машини и апарати до миналата година е бил Георги Янев, който днес също бе в последния час на класа.

Празника днес бе двоен, защото днес освен последен ден за учениците от последен курс, на които другата седмица предстои абитуриентски бал, се чества и патроният празник на професиналното училище.

Празника започна в 8:00 часа от храм „Св. Димитър“, където свещеник Николай Станчев отслужи водосвет за здраве и благоденствие на учителският колектив и обучаващите се в професионалната гимназия.

Да споделят празника бяха дошли Председателя на Общински съвет Елхово г-н Николай Тончев, Пепа Кючукова – зам. кмет на община Елхово, Представителите на РИО-Ямбол Георги Георгиев и Стойко Стойков, Жана Ангелова – гл. експерт образование в община Елхово, директорите на учебни заведения в град Елхово Снежана Връцова, Йовка Драгоева и Тинка Атанасова, както бивши и настоящи учители и възпитаници на училището, родители и граждани на град Елхово.

В поздравителното си слово инж. Христо Петев – Директор на професионалната гимназия пожела успех в живота на завършващите ученици, както добави че им желае да затвърдят знанията и уменията, които са натрупали през годините прекарани в професионалната гимназия.

Бяха връчени почетни грамоти и награди на всички ученици, които завършват образованието си с отличен успех.

В програмата на патронния празник на професионалната гимназия взеха участие талантливите танцьори от ДЮТС „Яница” към ОДК Елхово с ръководител Цветанка Христова, зарадваха гостите с техните красиви танци. За учениците бяха организирани спортни игри, които повдигната тонуса на настроението допълнително.[nggallery id=“1001″]


Статията е публикувана на 17 май 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА