Елхово отбеляза 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност /снимки/

24 май 2024 13:06  |  Общество

 

Стотици възпитаници на елховските училища и детски градини, придружени от техните учители се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието започна по главната пешеходна улица на град Елхово и продължи до площада пред НЧ „Развитие – 1893“ гр. Елхово, където се проведе и тържествена церемония организирана от община Елхово по случай 24-ти май.

Празненството на площада пред НЧ „Развитие“ събра стотици жители и гости на града, които аплодираха възпитаниците на детските градини, учебните заведения, читалището в град Елхово и ОДК-Елхово.

В празничната програма участие взеха Танцов състав „Пумпалчета“ към НЧ „Развитие-1893“ гр. Елхово с ръководител Марина Ковачева, мажоретен състав към ЦПЛР-ОДК-Елхово с ръководител Гергана Обретенова, ДюТС „Яница“ към  ЦПЛР-ОДК-Елхово с ръководител Цветанка Христова и индивидуалните изпълнения на Александра Атанасова и Катрин Калканджиева – НЧ „Развитие-1893“ гр. Елхово с ръководител Елена Иванова.

По предложение на ръководствата на учебните заведения на територията на Община Елхово, заслужили учители и ученици бяха наградени от Петър Гендов – кмет на Община Елхово.

На събитието днес отново присъства проф. д-р Стоян  Денчев – почетен гражданин на Елхово, който за втора поредна година връчи специална годишна награда „Гергана Денчева“ за най-добър начален учител в Община Елхово, в памет на неговата съпруга. Инициативата за учредяването на тази награда е на сем. Денчеви, подкрепена от Синдиката на българските учители и Община Елхово. С почетена грамота и парична награда от 1000 лева бе удостоена Миглена Терзиева – начален учител в ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово.  С грамоти и парични награди от по 200 лева бяха наградени и началните учители от останалите три основни училища в Община Елхово, съответно Евдокия Атанасова – начален учител в ОУ ”Хаджи Димитър” – с. Гранитово, Димитринка Караколева – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – гр. Елхово и Петя Андонова – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – с. Бояново.

Празненството завърши с всеучилищния химн „Върви народе възродени“.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО