Предизвикателствата в образованието през новия програмен период

Публикувано преди 11 години  |  Образование

oredОбластен информационен център – Ямбол проведе конференция на тема „Образованието в България през новия програмен период“. На срещата присъстваха представители на образователни институции от област Ямбол и медии. Лектори на срещата бяха експерти от Министерството на образованието и науката Николай Николов и Ивайло Станиславов.

Срещата откри Мария Паспалджиева, ръководител на проекта за създаване на Областен информационен център-Ямбол, която отбеляза, че моментът е много важен за развитието на страната – приключване на първия програмен период 2007-2013 г. и началото на новия 2014-2020 г.

Първата презентация беше на Калина Казанджиева, директор на Териториално статистическо бюро – Ямбол, която представи анализ на образованието за областта за последната учебна година. Тя подчерта, че участието й в конференцията е посветено и на Международната година на статистиката.

Николай Николов, експерт по европейските фондове, направи презентация на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Той посочи, че основните изисквания на Европейския съюз са за постигане на интелигентен растеж и изграждане на общество, базирано на знанието, чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието. Николов очерта тематичните цели на програмата: засилване на научно-изследователската дейност, технологичното развитие и иновациите, подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии и на тяхното използване и качество, насърчаване на заетостта, мобилността на работната сила, социалното приобщаване и борбата с бедността, инвестиции в образованието, уменията и ученето през целия живот. Със своята презентация на тема:„Научени уроци и споделяне на добри практики в сферата на образованието, реализирани със средствата от фондовете на ЕС“, Ивайло Станиславов представи основните дейности, етапи, цели и проблеми свързани с разработването на един проект.

ОИЦ – Ямбол е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 


Статията е публикувана на 4 юни 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА