Снимки: Екскурзия по проект УСПЕХ на учениците от Професионална гимназия „Стефан Караджа” гр.Елхово

12 юни 2013 07:44  |  Образование, Снимки

proekНа 08.06.2013г. учениците на два от клубовете по проект УСПЕХ  BG051PO001-4.2.05-0001  от Професионална гимназия „Стефан Караджа” гр.Елхово – клуб „Опознай България – 100 национални туристически обекта” и клуб „Най-красивите места в Европа”с ръководители Таня Михнева и Мария Стоянова посетиха красиви места и обекти по направление  Поморие – Несебър – Бургас.

Учениците посетиха Музей на солта – Поморие, Антична куполна Гробница, Стария Несебър, Еко-бар „При Майкъл” Несебър и МОЛ Галерия -Бургас.

Музей на солта – Поморие

Единственият музей на солта не само в България, но и в Източна Европа. Той отваря врати на 7 септември 2002 г. и е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Този метод е известен като „древна анхиалска технология”. Музеят на солта в Поморие е специализиран музей на открито – посетителите могат да разгледат както музейната сграда, така и прилежащите към музея 20 декара солници, в които се добива сол и днес.

Антична куполна Гробница

Гробницата датира от ІІ – ІІІ в. сл. Хр. Смята се, че тя е служила за хероон (мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който са се извършвани религиозни езически ритуали. Гробницата е единствена по рода си на Балканския полуостров. Архитектурата и градежът й и до днес впечатляват с перфектното изпълнение. Много архитекти от цял свят изучават гробницата, за да разгадаят тайната на гъбообразния й купол. Обявена е за архитектурно-строителен паметник.

Стария Несебър

Архитектурно-историческият резерват Несебър се намира в Стария град, който  е обявен за архитектурно-исторически резерват с национално значение . През 1983 г. ЮНЕСКО го включва в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 година Първите крепостни стени са построени от траките през VІІІ в.пр.Хр., след това през V в.пр.Хр. гръцките колонизатори също строят крепостни съоръжения. От този период е най-добре запазена крепостната стена около градската порта.  От периода ХІ – ХІІІ в. е църквата „Свети Стефан” или Новата митрополия. Църквата не е действаща и е превърната в музеен обект.  В центъра на Стария Несебър се намира един от най-добре запазените храмове от Средновековието – църквата „Христос Пантократор”. Храмът е строен през ХІІІ – ХІV в. и има правоъгълна форма. Централната църква на някогашна Месемврия носи името на Св. София, така както е било и в столицата на Византия Константинопол. Наричана е още Старата митрополия. Сегашния си вид тя е придобила в началото на ІХ век. Според различни предания в Несебър е имало около 40 църкви, а днес има данни за 23 от тях. Освен църквите, превърнати в музейни обекти, в Стария град могат да бъдат видени още няколко реставрирани и в добро състояние храма. Освен Археологическия музей, на територията на полуострова се намира и Етнографският музей на Несебър.

Еко-бар „При Майкъл” Несебър

Вътрешността на бара наподобява пещера със сталактити и сталагмити и течаща по тях вода. Малката градинка пък е наполовина пещероподобна, наполовина джунглоподобна. Има много зеленина, малко езерце и мостче

МОЛ Галерия -Бургас

Учениците посетиха прожекции на 3D и 4D  кино, където преживяха вълнуващи моменти.[nggallery id=“1066″]



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО