Над 20 000 „маркови“ стоки задържаха митническите служители на МП Лесово

17 юни 2024 11:04  |  Криминално

Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха 20 417 текстилни изделия, чанти и маратонки с обозначения на световни марки при две отделни проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция. Товарните композиции са превозвали  стоки от Турция за Сърбия през България.

Проверките са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

На 13.06.2024 г. на МП Лесово пристига на входящо трасе в страната товарна композиция, управлявана от сръбски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал текстилни изделия, обувки, чанти и аксесоари от Турция за Сърбия. Митнически служители селектират превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия са установени в товара 5312 недекларирани спортни екипи с обозначения на три световни търговски марки. Сред декларираните стоки са открити още 11 703 текстилни изделия, 217 чанти и 110 чифта маратонки с лога на различни световноизвестни марки.

За контрабандно превозваните стоки срещу водача на товарния автомобил е съставен акт за административно нарушение. Установените още 12 030 „маркови“ стоки сред декларирания товар също са задържани в изпълнение на  Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост.

Още 3075 „маркови“ стоки са открити същия ден в друг товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от сръбски гражданин. Той също е превозвал текстилни изделия от Турция за Сърбия през България. По искане на служителите от Гранична полиция е извършена щателна проверка на товара, при която инспекторите установяват сред декларираните стоки  3075 спортни комплекти, тениски, ризи, панталони и други текстилни артикули с обозначения на защитени търговски марки. Установените „маркови“ стоки също са задържани поради основателни съмнения за нарушени права върху интелектуалната собственост. За случаите ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО