Денят на билките – Еньовден в ДГ „Надежда“ /снимки/

24 юни 2024 23:07  |  Образование

Най-цветният ден от лятото – Еньовден е поредният празник от българския народен календар. Той се чества на 24 юни всяка година. Според поверие, на този ден Св. Еньо си намятал кожуха и тръгвал към зимата. От този ден дните започват да намаляват. Еньовден е известен и с това, че срещу празника се извършва най-масовото бране на билки, защото тогава те придобиват голяма лечебна сила, Хората вярват, че на Еньовден билките са най-ценни, най-лековити и имат вълшебни свойства. Слънцето става рано, отпочива си, окъпва се в жива вода и така окъпано и подмладено, се обръща, за да тръгне назад. Млади и стари се търкалят за здраве в росни ливади, а звездите слизат на земята и баят на билките да са по-лековити. Окъпалото се слънце също им дава целебна сила. Затова се берат рано преди изгрев. Билките се пазят за лек през цялата година. От билки се сплита голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Вярва се, че който види сутрин рано при изгрев окъпалото се в жива вода „играещо” и „трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година.

И в ДГ „Надежда“ на този ден, навсякъде ухаеше на билки. Във всяка група се проведоха инициативи, децата се запознаха с поверията, традициите и обичаите на празника и с лековитата сила на билките. Научиха, че много отдавна хората не са имали други лекарства и са се лекували само с билки, че за „всяка болка има билка“. Децата с огромен интерес разглеждаха билките, сравняваха ги по аромат, споделяха предпочитания.

Децата от гр .“Слънчеви зайчета“ – филиал с. Бояново, с учителки Радост Недева и Христина Иванова се запознаха с разнообразието от билки и научиха много неща за лечебната им сила. Изработиха картички за празника, оцветиха кошничките и апликираха с пъстри цветя.

Днес и най-малките, децата от гр. „ Звънче“ с учителки Станка Хаджиева и Грета Стоянова и пом.-възпитател Диана Топчиева, се потопиха в магията на празника Еньовден и се пренесоха в света на билките. Научиха много за лечебната им сила, вдишаха техния аромат и разбраха за какво са полезни. Всички билки ще ги изсушат, за да ги запазят в стъклени буркани за зимата.

Децата от група „Щурче“ с учителки Таня Кръстева и Калина Калева и пом.-възпитател Златка Ташева, разглеждаха хербарии, запознаха се с имената на някои билки, къде растат, как се събират и съхраняват, докоснаха се до тях, вдишваха техния аромат и научиха много за лечебната им сила. Вдъхновени от магията и аромата на билките, направиха постер „Природна аптека“, където сложиха познатите вече билки, така децата постоянно ще имат допир до тях и ще си спомнят за силата и лечебните им свойства. Децата разбраха, че за да бъдем здрави е необходимо не само да се храним здравословно и да спортуваме, но и да умеем да използваме разнообразието от лечебните растения в нашата страна – билките. Те не напразно са наречени „лековитото злато на България“.

И в занималнята на група „Маргаритка“ с учителки Пенка Стоянова и Стелиана Янакиева и пом.-възпитател Мима Чапкънова, още от сутринта ухаеше на билки. От филмчето „Вълшебната сила на билките“, децата научиха, че билките могат да бъдат треви, цветя, храсти и дървета. От донесените пресни билки, а и тези, които имат в групата, изсушени, разпознаваха, назоваваха, вдишваха техния аромат, научиха много неща за лечебната им сила. Теди сподели, че рано сутринта е ходила боса по тревата – според поверието, да е здрава през цялата година. В играта „Познай как се казвам“, с хербаризирани и ламинирани на карти билки, децата се учиха да откриват познати билки, а и се запознаха с още много такива. Разбраха, че билките имат важна роля в приготвянето на лекарства и козметика. Имаха възможност да видят и усетят аромата на сапун с лавандула. Пробваха и крем за ръце с лавандула. Децата научиха, че билките трябва да се изсушат, за да се запазят за по-дълго време – направиха букетчета от различните растения, които ще се използват, за обогатяване на колекцията от бурканчетата с билки. Всички си пийнаха чаша ароматен чай от мащерка и липов цвят, който сами набраха от липите в двора на детската градина преди дни. Към него, разбира се, добавиха мед и лимон. Откриха, че най-сладък и ароматен е чаят, споделен с приятели.

Децата от гр. „Червена шапчица“ с учителки Жулиета Георгиева и Елена Ламбова и пом.-възпитател Николина Димова, слушаха беседа на тема „Билките – наши приятели”, от която разбраха за разнообразието от билки в България и техните лечебни свойства. Разглеждаха различни видове билки (сетивно и на допир). Научиха как да ги съхраняват правилно, за да се запазят по-дълго време и направиха билково табло с опакованите и надписани билки. Направиха си крем от глицерин и лавандула за рани и ухапване от насекоми.

Децата от група „Славейче“ с учителки Женя Михайлова и Ваня Недялкова и пом.-възпитател Румяна Янчева, разгледаха различни постери и табла с билките, които са разпространени на територията на България. Разгледаха под лупа различни изсушени билки. В специална преса за хербарии сложиха бял равнец, жълт кантарион и лавандула, които след няколко дни ще отворят, за да видят как са се получили. Децата разбраха как в домашни условия могат сами да си направят хербарии и как да съхраняват билки. Научиха, че билки, освен за чай се използват и в медицината, козметиката и всички сфери на живота – някога с лечебна цел, друг път за красота – в мехлеми, кремове, шампоани, парфюми, та дори и в праховете за пране и т.н. Набраха цвят от липата, която расте в двора на детската градина, за да пият вкусен и полезен чай през студените зимни дни.

Децата вече знаят, че билките са полезни за всички – малки и големи, както през зимата, така и през лятото. И освен лекарствата, предписани от лекаря, на помощ можем да повикаме и лечебните свойства на билките. От тези билки можем да пием и когато сме болни, и за удоволствие. Всички се увериха, че нашата малка земя е изобилна на лечебни растения и че билките в България са едно природно богатство, което трябва да пазим.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО