Информационна кампания за ученици и родители в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“-Елхово, във връзка с Националния ден за безопасност на движението по пътищата 29 юни

27 юни 2024 12:49  |  Общество

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Датата е избрана целенасочено – преди началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на безопасното придвижване и необходимостта от спазването на правилата. Статистиката за България  показва ръст с 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 година. През миналата година 48 деца са загинали по българските пътища, което е  двойно повишение спрямо 2020 г. Броят на пострадалите деца при пътни инциденти през 2021 г. също се повишава до 968 (спрямо 883 за 2020 г.).

По този повод в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – Елхово е организирана Информационна кампания за ученици и родители. Тя е насочена към популяризирането на културата на движението по пътищата и неговата безопасност.

Усилията на комисията по Безопасност на движение по пътищата в Гимназията са насочени към опазването на  опазване живота и здравето на децата на пътя.

Децата са коректив на своите родители и близки. Те имат силата и мъдростта да коригират и напътстват по-големите, особено когато имат необходимите знания да го направят. Затова е важно децата да знаят, разбират, помнят и прилагат правилата за поведение при придвижване.

Със съвместни усилия бихме могли да въздействаме върху този процес, ако сме обединени и последователни. Нека заедно адресираме БДП като глобален здравен проблем и съществен елемент на общественото благосъстояние в общия ни стремеж към намаляване смъртността и травматизма при пътни инциденти.

Призоваваме всеки гражданин като водач, пътник и пешеходец към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение.

Видео материал за безопасност на движението по пътищата:

Бюлетин на Държавна агенция „Безпастност на движението по пътищата“, специално издание за 29 юни 2024 г. – „Деца на пътя“: https://www.sars.gov.bg/za-potrebitelya/buletin/



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО