Снимки: Информационна среща по проект „Заедно за една по – модерна библиотека” се проведе днес в читалище „Развитие – 1893” град Елхово

Публикувано преди 11 години  |  Общество, Снимки

proeЗапочна реализирането на дейностите по проект „Заедно за една по – модерна библиотека” в читалище „Развитие – 1893” град Елхово.

Проектът е по програма „Глоб@лни библиотеки България” грантова схема за финансиране на иновативни проекти 2013 и цели да се осигури допълнителна публична подкрепа за читалищната библиотека чрез привличане на доброволци в нейната работа, за да се създаде положителна социална среда за развитието й като модерен обществено-информационен център и фактор в местното самоуправление.

Като част от предвидените дейности днес в читалището се проведе информационна среща за запознаване с целите и дейностите на проекта, който ще e с продължителност 5 месеца. Общата стойност на проекта е 14 945 лв., а отпуснатата сума по грантовата схема е в размер на 11 905 лв.

На срещата присъстваха представителите и на другите две целеви библиотеки , участници в коалиция по проекта , НЧ „ Съгласие – 1928 г.” – с. Гранитово и НЧ „ Светлина – 1926 г.” – с. Бояново, както и партньорите Община Елхово, в лицето на г-жа Живка Кафеджиева – зам. кмет, ученици от от VIII до XII клас на гимназия „Св. Климент Охридски”– целева група по проекта, граждани.

Акцент на срещата бе презентацията на г-жа Христина Иванова – библиотекар, която разясни в подробности какви услуги и продукти ще бъдат създадени в резултат на проекта.

Проектът предвижда да се популяризират идеите и принципите на доброволчеството като социална ценност и механизъм за подкрепа на местното развитие сред младите жители на града и региона с цел те да бъдат мотивирани да отделят част от свободното си време през лятната ваканция за безвъзмездно участие при създаването на електронна база данни с материали за родния край, предоставяни като електрона услуга от читалищната библиотека.

С популяризирането на целите на движението, с привеждането на примери и добри практики и изтъкването на ползите от полагането на доброволен труд и за конкретната личност и за обществото като цяло, както и с конкретното участие в читалищната инициатива, се очаква да се спечелят последователи на доброволчеството, които натрупали опит и самочувствие да работят по обществено значими каузи и в бъдеще. Създаденото в рамките на проекта електронно съдържание ще обедини на едно място цялата информация събирана от различни организации и клубове от града и региона по различни проекти, а предоставянето й като безплатна електронна услуга от читалищната библиотека ще я направи достъпна за всеки 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Така, то освен че ще информира за културното наследство на Елхово и елховския край, ще рекламира града и региона.[nggallery id=“1101″]


Статията е публикувана на 10 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА