Не стигат осмокласниците за второ класиране

Публикувано преди 11 години  |  Образование

osmiС 21 повече са учениците, приети след завършен 8 клас в училищата в Ямболска област на второ класиране, а към някои от паралелките интересът на кандидатите продължава да бъде минимален научаваме от страниците на областният вестник Делник. Това сочат данните на Регионален инспекторат по образование – Ямбол за незаетите места след втория етап на класиране на ученици след завършен 6 и 8 клас. За разлика от приема след завършен 7 клас, при който в Ямболска област само една паралелка бе закрита поради недостиг на ученици, в приема след завършено основно образование немалка част от паралелките не могат да се попълнят и наполовина и след второ класиране.

Най-сериозен ръст на записали се ученици във втори етап класиране отбелязва задочната паралелка по производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия в Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, където са се записали нови 5 ученици. Въпреки това обаче незаетите места там остават 25. Още няколко са паралелките в учебните заведения в област Ямбол, в които са се записали по един или двама ученици на второ класиране. Сред тях са дневната и задочна паралелка по механизация на селското стопанство в Ямболската професионална гимназия по земеделие, паралелките по електрообзавеждане на транспортна техника и по пътно-транспортна техника в Професионална гимназия „Н. Й. Вапцаров” – Ямбол, паралелката за ученици със специални образователни потребности в Хранителната гимназия. С един ученик повече и вече запълнен капацитет е паралелката по екология и опазване на околната среда в Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии.

Общо 6 са записалите се ученици при второ класиране в паралелките на Професионална гимназия „Стефан Караджа”– Елхово. Със сериозен недостиг на ученици и след второ класиране остават няколко
паралелки в учебните заведения с прием след завършен 8 клас в Ямболска област. В непрофилираната паралелка в СОУ „Св. Климент Охридски” – Ямбол и след втори тур няма нито един записал с е ученик . Само един записал се и 25 свободни места има в непрофилираната паралелка на Гимназия „Св. Климент Охридски” – Елхово. Срокът за записван е в 34-т е паралелки на 16-те учебни заведения с прием след 6 и 8 клас в Ямболска област е до 5 септември.

Окончателното утвърждаване на приема ще стане със заповед на началника на Регионален инспекторат по образованието – Ямбол до 13 септември.


Статията е публикувана на 22 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА