На прага на новата учебна година – нова наредба с нови изисквания

Публикувано преди 11 години  |  Образование

staНовата наредба, която е планирано да влезе в сила от тази учебна година, но все още е на ниво проект, не предвижда драстични промени в изискванията за учебната програма. Тя предвижда децата до 4-ти клас да имат до 5 учебни часа на ден, тези до 8-ми клас – до 6 часа. Учениците в гимназиален етап на обучение могат да имат само два пъти седмично по 7 часа.

На ден всички трябва да имат минимум по един час по изкуства, физкултура и бит и технологии, и не повече от два часа от една културно-образователна област. Това значи, че например няма да може в един ден учениците да имат часове по физика, химия и биология, съобщи бТВ.

В някои училища седмичната програма за новата учебна година вече е готова. Направена е по сега действащите изисквания. Те разделят предметите по трудност. С ниска са изкуствата, физическото възпитание и труд и техника, с висока – български език и литература, чужди езици, математика, информатика и информационни технологии, а всички останали са със средна трудност.

При 5- часов учебен ден например трябва да се започне с предмет от средна трудност, после да има два часа с висока и да се завърши с предмети с ниска трудност. Според директора на 51-во СОУ Асен Александров новата наредба ще разпредели натоварването на учениците по-равномерно.

„В някои големи училища, в които не достигат класни стаи, такива в страната има стотина, между които и 51-о училище, ще има известни затруднения при нагласяването на учебната програма, тъй като ние имаме известен недостиг на кабинети”, обясни той.

Не е ясно как в профилираните гимназии и паралелки ще се съобразяват с ограничението да няма повече от два часа от една културно-образователна област на ден.

„Например природоматематически профил – там има профилиращи предмети биология, химия и физика. Те са от една културно-образователна област. Това означава, че в един и същи ден те може да имат задължителна подготовка и профилирана подготовка по биология и по химия евентуално ,но физиката не може да бъде включена като предмет за този ден. Но тъй като в един момент и трите предмета стават профилиращи в по-горен етап, тогава това е абсурд да бъде изпълнено като условие”, смята Валентина Георгиева, директор на СОУ „Св. Патриарх Евтимй” в Пловдив.

Според Асоциация „Родители” наредбата за здравните изисквания към седмичната учебна програма всъщност няма да подобри условията в училище. „Ние имаме една обща среда, в която имаме много сериозни проблеми като двусменното обучение, което има пряко отношение върху здравето на децата, продължаваме да имаме училища, в които тоалетните са на двора”, припомни председателят на асоциацията Ева Борисова.

Оттам смятат, че трябва да се създаде обща регулация, базирана на научни изследвания за това как училищната среда се отразява върху здравето на децата, а не да се преписват стари наредби.

За спазването на наредбата ще следят Районните здравни инспекции, но какво ще се случва, ако изискванията не бъдат изпълнени, не е ясно. И в момента има случаи, в които въпреки забраната, ученици от пети клас имат дни с по 7 учебни часа. В новата наредба пише, че влиза в сила от 1 септември, но дали това ще стане, предстои да видим./dariknews.bg


Статията е публикувана на 28 август 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Специализирана акция на МВР в трите центъра за мигранти на територията на ...
Направихме правилния избор с членството ни в НАТО, което даде възможност българската ...
Белият дом определи като абсурд и пропаганда твърдението на Русия, че Украйна ...
Днес руските следствени органи обявиха, че са намерили доказателства, че терористите, които ...
Медиите в Англия твърдят, че през 2027 г. Челси ще замени настоящата ...
Байерн Мюнхен ще плати обезщетение в размер на 12 милиона евро на ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...