„В-к Делник“: Второ обвинение за алжирецът, който подпали гората край Лесово

Публикувано преди 11 години  |  Криминално

lesoАлжирецът, който подпали близо 600 дка смесена гора край Лесово, е с повдигнато второ обвинение от вчера, научи „Делник” от районния прокурор на Елхово Стойко Иванов. На този етап той е обвинен в палеж по непредпазливост, за което Наказателният кодекс предвижда затвор до 3 години. Тепърва обаче ще бъде назначена експертиза на нанесените щети, от заключението на която ще зависи и обвинението. Ако вещите лица докажат значителни вреди, настъпили от палежа по непредпазливост, обвинението ще бъде променено в по-тежко, а наказанието за него може да стигне и до 5 години затвор. В момента той е задържан в ареста за 72 часа по другото обвинение за незаконно преминаване на границата. От прокуратурата уточниха, че за двете престъпления ще се водят две различни дела, защото това за палежа може да се забави повече заради експертизата и превода на всички доказателства. Алжирецът дал показания, че изостанал от групата на незаконните имигранти и затова запалил огъня, за да обозначи къде се намира и да бъде намерен. Той е с чисто съдебно минало и за пръв път преминава незаконно границата, за което според практиката на Елховски районен съд вероятно ще получи три месеца условна присъда със 100 лв. глоба. Напълно е вероятно отново заради чистото съдебно минало присъдата и за палежа да бъде условна, макар от прокуратурата да твърдят, че ще настояват за по-тежко наказание.

Вчера от полицията съобщиха официално, че в хода на разследването на причините на пожара край Лесово е изяснено, че на 26 август около 14,30 часа, в местността “Арманджа чеир” 28-годишен алжирец, незаконно преминал границата, е запалил огън, който се разраснал бързо заради силния вятър. Малко по-късно, изтегляйки се от мястото на пожара, чужденецът и другите алжирци, които също незаконно са преминали на българска територия, са задържани от служители на Гранична полиция.

Припомняме, че от пожара, запален по непредпазливост, беше засегната обща площ от близо 2000 дка сухи треви, храсти и смесени гори. От тях около 450 декара е широколистната гора, а 150 декара е иглолистната гора. Отделно два дни пожарникари, горски, гранични полицаи и доброволци се бориха с огнената стихия, за да я ограничат и да не позволят пожара да засегне по-голяма територия./Радио 999


Статията е публикувана на 30 август 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА