111 бежанци за последното денонощие, общо 620 са настанените в Елхово

25 октомври 2013 16:16  |  Криминално

policeЗа последното денонощия на българо-турската граница служители на ГД ”Гранична полиция” са установили общо 111 лица, от които 48 са сирийски граждани, съобщи пресцентърът на МВР.  В помещенията за временно задържане на регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово в момента пребивават 620 души.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4090 лица. Той е надхвърлен със  372 места.

Към 25.10.2013 г. общият брой на нелегалните имигранти, настанени в домовете на Държавната агенция за бежанците, на дирекция „Миграция” къмМВР и на външни адреси  е  7496 лица .

В момента във временния център в Стрелча няма настанени лица, всички са разпределени към домовете на дирекция „Миграция”. В Национален детски екологичен комплекс в с. Ковачевци, обл. Перник са настанени 261 лица от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка. Лицата са предадени от дирекция „Миграция“ – МВР.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Открити са два нови центъра за бежанци в почивна база на МВР-Стрелча (120 лица) и в Национален детски екологичен комплекс с.Ковачевци (250 лица). Започнало е изграждането на временно селище от палатков тип с капацитет 500 лица  в центъра за прием на бежанци в Харманли.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО