Снимки: Съхранена над вековна традиция край село Пчела в параклиса „Св. в.м. Георги Победоносец” продължава

28 октомври 2013 21:49  |  Общество, Снимки

pcheПо стара традиция позната още от османско време, първия понеделник между Димитровден и Архангел Михаил се провежда традиционна празнична литургия и курбан край село Пчела в параклис „Св. в.м. Георги Победоносец”.

Домакин на събитието бе кметът на кметство в село Пчела – Георги Хаджиев. Гости на традиционната среща бяха жители и гости на село Пчела, както и жители на община Елхово.

Водосвет за здраве, благоденствие и успех на населението бе воден от свещениците Николай Клюнков и Николай Станчев. Жителите на село Пчела бяха приготвили, няколко на брой курбана, който по традиция местните жители раздадоха за здраве на всички присъстващи.

Историята на този превърнал се във вековна традиция „празник” датира още от времето когато сме били под „османско присъствие”. Уредничките на църквата в село Пчела разказват, че това е традиция, която не е била прекъсвана и по тоталитарно време и винаги се е провеждала в първия понеделник между църковните празници Димитровден и Архангеловден.

Самата легенда разказва, че знатен бей с име Асан още по османско време е наемал чираци в Елховския край за да му чиракуват. Момче на име Георги е бил един от неговите чираци край село Пчела. Асан бей често не се прибирал у дома, а легендата гласи, че съпругата му е приготвяла катми, които Асан много обичал, а чиракът Георги му носел винаги, когато не се прибирал. Винаги го намирал, макар и никой да не разбирал къде точно е Асан.

Винаги когато той се е прибирал е потвърждавал, че Георги му е носил приготвените катми от неговата съпруга. Следващия път когато Асан бей отново тръгва на път се качва на бял кон и още в момента когато се качил, коня е ударил с копитото камък, който и до днес е вътре в този изграден в последствие параклис. Асан бей го е издигал на същото място. От тогава по традиция всяка година се провежда подобно събитие, а любопитното е, че на около 50 метра източно от този параклис има кладенец, според местните жители с лековита вода.

Легендите разказват, че много жени с репродуктивни проблеми са заченали след посещение в параклиса. Много от посетителите споделиха искрени и лични истории за това как тази лековита вода е решила техни здравословни проблеми, а някой от тях го разказваха и със сълзи на очи![nggallery id=“1197″]Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО