Отново зачестига сигналите за телефонни измамми

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

izmНа 25 ноември в дежурната на РУ “Полиция” – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами.
Към момента най-често тиражираните сценарии за измами са:

– “Освобождаване на колетна пратка” – Измамниците завързват разговор, представяйки се за роднини или познати и искат спешно пари за освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща скъпи предмети или важни документи. В искането си са настоятелни, тъй като уж не разполагат с време, но обещават бързо да си оправят задълженията. Звънят често, като по-този начин ангажират потенциалната си жертва и не й дават възможност да провери истинността на историята.
– “Плащане за скъпо струващо лечение на близък роднина” – Непознат се обажда по телефона и се представя за медицинско лице или роднина като съобщава, че е необходимо да се проведе лечение, за което са необходими допълнителни средства. Заявява, че ако не се плати веднага за извършване на медицинските процедури, последиците за болния ще са много тежки. При договарянето се посочва, че парите щебъдат получени чрез посредник, тъй като болният е в интензивно отделение.
Може да станете обект на измама и на улицата. Една от последните актуални измами е „Обмяна на валута” – Мъжът и жената са добре облечени, за да не будят подозрение. Тя е с шапка на главата, за да бъде прикрита. От външния им вид личи, че са богати хора. Двамата спират някой възрастен човек на улицата или пред блока. На развален български с чужд акцент започват да говорят, че техен близък по спешност е постъпил в болницата. Двамата трябва да платят за лечението, но в болницата не искат да приемат щатските долари, които имат, а пък двамата не носят български левове. Понеже нямат време да търсят обменно бюро, те са готови да предложат курс лев – долар 1:1.

Уважаеми съграждани, можете да станете обект и на други сценарии при опити за измама по телефона.

Запомнете:
Измамниците се представят за различни хора и искат от Вас:
• да внесете пари за гаранция за Ваш роднина, “причинил катастрофа”
• да предадете чрез посредник пари за лечение на Ваш роднина
• да заредите ваучер за разговори по мобилни оператори като продиктувате серийните им номера
• да предадете пари на посредник /таксиметров шофьор/, за да получите колет от чужбина и др.
Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно, затова при всяко съмнително обаждане, първо се свържете с друг Ваш близък, за да проверите историята. Потърсете помощ, като се обърнете към местното Районно управление “Полиция” или сигнализирате на тел.112.
В никакъв случай не предприемайте бързи плащания и разплащане чрез трети лица. Това е сигурен знак за измама!

26.11.2013 г.
Регионален говорител на МВР: Татяна Павлова


Статията е публикувана на 26 ноември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА