Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Снимки: Стартираха дейностите по повод празника на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

decaПо повод предстоящият патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Елхово – 2 декември, през цялата седмица в основното училище в град Елхово се провеждат редица мероприятия в честта на предстоящия празник.

Днес в една от класните стаи петокласниците се включиха в творческа работилница с наименование „Подарък от хартия“, в която децата с подкрепата на преподавателя им Красимира Петрова правиха 3D оригами – триизмерни фигури познати в японската култура. С кратка мултимедийна презентация г-жа Петрова запозна малчуганите с историята на това древно изкуство.

Децата бяха запознати и с легендата за 1000-та жерава. Според нея, който направи хиляда хартиени жерава това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност. Жеравът е символ на мир, заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945 г., умиращо от левкимия, 12-годишно момиченце чуло легендата и решило да направи хиляда жерава, за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданиеята. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима: „младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав”. Садако е написала хайку, което се превежда така: „Ще напиша мир върху крилете ти, и ти ще летиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин“.

Думата оригами произлиза от съчетанието на двете японски думи от ори (прегъвам) и ками (хартия) – буквално означаващо прегъната хартия. Това е традиционно древно японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици. Оригами се наричат и получените по този начин фигури. Корените на това изкуство лежат в древен Китай, родината на хартията.

Като част от мероприятията за патронния празник на учебното заведение утре ще се проведе изява на учениците от шести клас под надслов “Един час, посветен на музиката” с ръководител Вълка Ангелова. В петък ще бъдат изявите на мажоретния състав, училищния хор и на учениците от начален курс. Второкласниците ще се представят с музикалната програма “Пеем и танцуваме за вас!”. В понеделник са спортните игри от празничната програма и презентацията на седмокласниците “Паисий – удителят”.[nggallery id=“1252″]


Статията е публикувана на 26 ноември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА