Снимки: Открити практики в ЦДГ”Надежда”

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрез месец октомври и ноември 2013г. се проведоха открити практики по математика в ПГ “Звънче” при старши учител Радостина Гинкова и ПГ “Щурче” при старши учител Людмила Митева, както и по български език и литература в групите „Слънчо”при старши учител Мария Тонева и в ПГ /5 год/„Маргаритка” при старши учител Стойка Шидерова, планирани в годишния план на ДГ. Под умелото ръководство на професионалисти в своята област, с интересни приоми и похвати колегите споделиха своя специфичен творчески подход във взаимодействието си с децата за осъществяване на задачите по различните направления и овладяване от децата на ДОИ.

Темата по математика в група “Звънче”със старши учител Радостина Гинкова беше “Сравняване на количества” в смесена ПГ от 5 и 6 годишни деца със задачи да сравняват количества окомерно, чрез линии, пръчици и лентички, правилна употреба на термините толкова-колкото, поравно, повече, по-малко.

В център “Математика” децата бяха привлечени от игрите “Колко са?”, “Домино”.Самостоятелно работиха с картони по темата и в учебна тетрадка “С Моливко играй и мисли”

В останалите центрове децата дорисуваха, строиха и изпълняваха задачи подчинени на основната тема за деня и седмицата.

Темата по математика в група “Щурче”със старши учител Людмила Митева беше “Геометрични фигури” със задачи да се усъвършенстват уменията на децата да разпознават геометричните фигури в различни по сложност геометрични композиции, да групират геометрични фигури в подвижно- практически и схематичен план.

В център “Математика”децата играха със зарчета и разчитаха до четири символа, игри с фигурите на Денеш, самостоятелна работа в учебната книжка “С Моливко играй и мисли”
В център “Наука” децата разшириха и затвърдиха представите си за родния град като изработиха табло от снимки – Моят роден град.

В център “Изкуство” децата имаха право да избират да рисуват “Национална носия”, като използват фризова композиция и симетрично разполагане на мотивите, или да апликират “Геометрична картинка”. като комбинираха и разполагаха различни по цвят, големина и форма геометрични фигури.

Откритата практика по образователно направление Български език и литература на тема : Драматизация на приказката „Заенце Баенце” от Трайко Симеонов се проведе в група “Маргаритка” – от старши учител Стойка Шидерова. Децата с желание се включваха в забавните игри предложени от госпожа Шидерова. По непринуден начин се упражняваха и се подготвиха да влизат в роля. Променяха гласа и поведението си, като се съобразяваха със постъпките на героя. Накрая всички се насладихме на театралния спектакъл, представен от децата.

Старши учител Мария Тонева и група “Слънчо” ни предложиха открита практика по направление Български език и литература с тема “Приказка за питката”. Децата са малки, втора група, но пресъздадоха приказката артистично, със заучени реплики, подходящо облекло и реквизит. В останалите центрове дейностите бяха подбрани във връзка с темата за деня – изработваха книжки, репетираха, подготвяха се за представлението. Специално за откритата практика беше обогатена средата с красива дървена къща, която ще остане постоянно в групата. Наблюдавахме работа за развиване умения у децата за изразителна реч и изразяване на емоционални състояния в игра- драматизация по художествено произведение.Добрата организация , майсторството на учителите, съвместната работа с помощник-възпитателите, включването на родители – доброволци в дейностите по центрове дадоха много добри резултати, осигуриха приятни емоции и възможност за обогатяване знанията на децата.

В различните центрове с разнообразни материали и интересни дейности съобразени и подчинени на темата се разгръщат и развиват по направленията за деня. Така се обогатяват познанията на децата, дава се възможност на децата сами да избират дейностите и активно да участват.

Благодарим на колегите, които показаха своя собствен стил на работа пред колегите, в същото време получиха високи оценки за постиженията и достигнатото ниво на развитие на децата от групите. Откритата практика натоварва учителите, но удовлетворението след добре свършената работа, оценката на колегите и радостта на децата, че в групата е празник , е повече от постижение за всички страни , участващи във възпитателно-образователния процес.[nggallery id=“1290″]


Статията е публикувана на 12 декември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Надявам се да няма нито хаос, нито криза. Би породило недоверието на ...
Свърши работата, а ПП-ДБ се гръмнаха в крака няколко пъти. Така в ...
Назначеният от Москва губернатор на кримския град Михаил Развожаев обяви, че руски ...
Президентът на Южна Африка, Сирил Рамапоса, предаде по телефона на руския лидер ...
Ръководството на ЦСКА е погасилo задълженията към НАП, които допреди две седмици ...
Предводителят на Левски – Николай Костов, говори на официалната прескоференция преди петъчното ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...