Снимки: Коледарчета в ЦДГ ”Надежда” – Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

kolДнес, 13.12.2013 коледарчетата на ЦДГ „Надежда”, група „Звънче”, с учителки Радостина Гинкова и Станка Хаджиева и пом. възпитател Диана Топчиева поставиха началото на Коледните празници. Подготовката в детската градина за предстоящите празници започна отрано, помагаха майки и баби да се украсяват калпаците, а от донесения дрян заедно  украсиха чудни сурвакнички. По стара традиция на тях грейнаха пуканки, сушени плодове, цветни конци и кравайчета. С голямо вълнение децата обличаха битовите носии, ямурлуците, придържаха гегите и в цялата градина се чуваше:”Стани нине, господине” . Заучаването на коледарските песни и хора е начин да се съхрани традицията, да научат децата повече за обичаите, да се предава духът на Коледа по български с красивото и звучно „Ой Коледо, мой Коледо!”

Децата посетиха фирмата на Анета и Яни Испирови, а синът им Михаил беше станеник, фирма „Импо”, където ги посрещнаха родителите на Вики и Нати, Димка и Пламен Попови, фирмата за производство на хляб в града ни, където децата пяха за здравето на Руска и Иван Димитрови и близките им, отправиха коледарски поздрав и за собствениците на фирма „Дели” Нели и Валентин Загорови и служителите  им, както и фирмата на Станка, Кольо и Георги Хаджиеви! Благодарим им за гостоприемството!

Около коледните празници вълшебството е навсякъде. Вярата, че се случват чудеса, изпълва сърцата на малки и големи и ги кара да бъдат по-мили, добронамерени и отзивчиви. Пресъздаването на християнската традиция, Бъдни вечер и Коледа, дава възможност на децата и техните родители да се потопят в атмосферата на стария български дом с огнището, с уважението и обичта между хората, със съвместния живот и  сезонната работа на хората.

Весели Коледни и Новогодишни празници от децата и учителите на ЦДГ”Надежда”![nggallery id=“1291″]


Статията е публикувана на 13 декември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА