На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Снимки: Открит урок по български език и литература в Г „Св. Кл. Охридски” – гр. Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 19 декември в Г „Св. Кл. Охридски” – гр. Елхово, се проведе открит урок по Български език и литература на тема: „Нека свалим маските преди Коледа!” („Тартюф” – Молиер). На открития урок присъстваха: г-жа Йовка Драгоева – директор на Гимназията, г-жа Султанка Николова – класен ръководител на Х-в клас, и преподаващи учители. Специален гост беше г-жа Мария Павлова, която с присъствието си доказа, че съществува приемственост между преподавателите от Г „Св. Кл. Охридски”.

Учениците работеха на четири групи – всяка представи предварително изготвена презентация: първа група – „Класицизмът във Франция”, втора група – „Жан-Батист Молиер – живот и творчество”, трета група –„Тартюф”, и четвърта група – „Постановката „Тартюф” на театралната сцена”.

Учители и ученици преживяха едно виртуално пътешествие във Франция и епохата на Класицизма, запознаха се с биографичните факти за живота на Молиер и предисторията на комедията „Тартюф”.

Десетокласниците направиха исторически преглед на видовете маски: ритуални, посмъртни, легендарни, карнавални, кукерски и театрални. И най-актуалната маска от театъра на живота се оказа маската на Молиеровия герой – Тартюф. Според учениците лицемерието като път към успеха в 21 век се е превърнало в начин на оцеляване, защото ценностната система се е променила.

По повод приближаващите празници си пожелаха да бъдат искрени и да свалят маските, но напомниха, че Дядо Коледа също носи своята маска (костюм). Зад нея не знаем кой се крие, но разпознаха зад маските кои са световноизвестните футболиси от номинацията на ФИФА.

В края на часа десетокласниците си изтеглиха късмети от коледната баница и само на един от късметите беше написано: „Отличен (6) по Български език и литература”.

Специален поздрав за открития урок и за изявата на учениците отправи г-жа Йовка Драгоева. Към поздрава на г-жа Драгоева се присединиха и всички гости.[nggallery id=“1311″]


Статията е публикувана на 20 декември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА