Снимки: Детските социални заведения в Елхово отбелязаха ромската Нова година

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

decaПознаването на традиционната култура-приказки, песни, предания, празници и обичаи, спомага за запазване на идентичността на всеки етнос.

Част от потребители на социални услуги в ЦНСТ и ЦСРИ ”Света Марина”-гр. Елхово са и деца от ромски произход. Специалистите от екипа запознават децата с ромската култура, създават благоприятна среда за опознаване на другите етноси, като едновременно с това се създават трайни приятелства и се преодоляват етническите предразсъдъци. Познаването на ромския фолклор ще помогне на всички деца да открият общи елементи в традициите на различните етноси в България.

В ЦНСТ и ЦСРИ ”Света Марина” днес бе организирано тържество за възпроизвеждане на ромския празник Банго Васил. Представени бяха всички елементи на обичая. Гост на тържеството бе г-жа Мариана Милева – началник служба “Социални дейности” в община Елхово.

Като всяка нова година, децата от социалните заведения получиха подаръци осигурени, чрез кампанията на БЧК „Кутия от приятел“, която в град Елхово се осъществи благодарение на ученици от НУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Ямбол.

Г-жа Мара Янева – директорът на социалните заведения сподели пред медиите за новата придобивка, а именно – Терапевтичен Монтесори шкаф. С помощта на новото съоръжение у възпитаниците на специализираното заведение се развиват математически умения, обонянието, двигателните способности, а също така дава и познания на децата за заобикалящата ги среда. Шкафът съдържа кутии с различно предназначение. С някои от тях се развива финната моторика на децата и представата им за геометричните фигури, както и способността им да конструират с помощта на цилиндри с различна големина, обагрени в четирите основни цвята. Кутии с миризми на оцет, мента, спирт, ванилия и йод развиват обонянието на възпитаниците на Центъра, а такива възпроизвеждащи различни звуци – слуховите способности. Монтесори шкафа е много интересен за децата. С негова помощ те бързо придобиват различни умения, сподели още г-жа Янева.[nggallery id=“1331″]


Статията е публикувана на 13 януари 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА