Снимки: Областен информационен център – Ямбол проведе информационна среща съвместно с Държавен архив-Ямбол

13 март 2014 16:02  |  Общество, Снимки

oics

Днес, в офиса на Областен информационен център-Ямбол се проведе работна среща с представители на фондообразуватели на Държавен архив – Ямбол на тема: „Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН)“.

Мария Никова, управител на Областен информационен център-Ямбол представи Информационна система за наблюдение и управление на средствата от Европейския съюз (ИСУН). Достъпен от единния портал www.eufunds.bg „Публичния модул” предоставя обобщена информация за финансовото изпълнение на Оперативните програми. ИСУН предоставя данни за проектите, които се изпълняват при бенефициентите и за изпълнителите на проектите. На потребителите се дава възможност да създават собствени справки, за детайлно търсене по комбинация от различни критерии и ключови думи. Модул „Електронни услуги за бенефициенти“ подпомага бенефициентите при подаване на проектни предложения и отчитане изпълнението на проектите пред договарящия орган, осигурява възможности за следене текущото състояние на изпълнението, както на процедурата така и на проекта от страна на бенефициента.

Предоставянето на електронни услуги на бенефициентите е свързано с ускоряването на процедурите по кандидатстване и разширяване на възможностите за ползване на структурните инструменти на ЕС. Електронните услуги са предпоставка за добро управление, наблюдение и отчитане на напредъка по изпълнение на проекти от бенефициентите и повишаване доверието на хората към правилното управление на средствата предоставени от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз.

Експертите от Държавен архив – Ямбол представиха публичната версия на Информационна система на държавните архиви (ИСДА), която съдържа архивни описания за архивираните документи, приети в държавните архиви за постоянно съхранение и дигитални обекти, възможности за търсене и работа с информационната система. ИСДА включва служебна и публична част. Служебната част е софтуер за управление на основни архивни процеси, а публичната част осигурява възможност за търсене и извличане на информация по справочния апарат – архивните описания на всички държавни архиви в структурата на Държавна агенция “Архиви”, както и достъп до част от дигиталните копия от дигиталния архив на агенцията. Публичната част е достъпна за всички потребители на архивна информация през Интернет страницата на агенцията.

ИСДА дава възможност за търсене и преглеждане на информация както в рамките на един архив или комбинация от архиви, така и в отделни нива на описание.

[nggallery id=“1425″]



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО