В резервата „Долна Топчия“ край Елхово вече има екопътека

  4 568 | Публикувано преди 11 години  | Общество, Снимки
Днес ученици от екоклуба на училище „Паисий Хилендарски” в град Елхово и експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Стара Загора откриха пътека за посетители в поддържан резерват „Долна Топчия”.
Идеята и дейностите по изграждането на пътеката за посетители в поддържан резерват „Долна Топчия” е на Регионалната инспекция. Чрез нея природолюбителите могат да се запознаят с многообразието от растителни и животински видове, които намират подходящи условия за живот в резерватната територия. Сред тях са представители на флората и фауната, голяма част от които включени в Червената книга на България, като смокът мишкар, шипобедрената костенурка и представителите на растителното царство – стрибърниева ведрица и битински синчец. Тук са установени и находища на блатно кокиче с високо съдържание на галантамин.

Пътеката, по която посетителите могат да направят разходка из защитената територия, е с дължина 1840 метра и предлага на любителите на природата да наблюдават и най-голямата чаплова колония във вътрешността на страната, където гнездят птици от 3 вида чапли – сивата, нощната и малката бяла чапла.

Инициативата се организира във връзка с Деня на влажните зони- 2-ри февруари. На откриването и бе поканен кмета на община Елхово.

На 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони, наречена Рамсарска конвенция. 2011 година е юбилейна година за Рамсарската конвенция – навършват се 40 години от създаването и подписването й от първите страни-членки. Това е първият международен договор, засягащ опазването на биологичното разнообразие, а страната ни е сред първите, присъединили се към Конвенцията. Към настоящия момент 160 държави са приели конвенцията, представени с 1911 влажни зони с международно значение, с обща площ около 186 млн. хектара.

В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 10 влажни зони, с обща площ 20 306 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна” и “Езеро Вая”.

Тази година темата на кампанията за 2 февруари е „Влажни зони и гори” във връзка с това, че 2011 г. е определена от Организацията на обединените нации за международна година на горите. Световният ден ще бъде отбелязан под наслов „Горите – в полза на водите и влажните зони”.Статията е публикувана на 2 февруари 2011Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Няма да бъдат променяни сроковете на валидност на „зелените сертификати“ на територията на страната
„Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати “, които гражданите ползват на територията ... прочети още »
Почитаме Свети Григорий Богослов
Православната църква почита на 25 януари паметта на Св. Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинополски. На този ден ... прочети още »
Над 50 кг наркотици са открити на ГКПП Хамзабейли при опит да бъдат внесени в България
Турските митничари на ГКПП „Хамзабейли – Лесово“ са открили нелегална пратка с 51 килограма и 106 грама ... прочети още »
Родителите имат право на болничен, ако децата им са под карантина
Във връзка с повишената заболеваемост от кронавирус при децата от МЗ уточняват, че родители на деца, върнати ... прочети още »
Даниел Иванов-Аоияма постигна положителен баланс на Големия Новогодишен турнир по сумо в Токио
Най-добрият ни професионален сумист – Даниел Иванов-Аоияма приключи участието си на Големия Новогодишен турнир по сумо в ... прочети още »
Пет неучебни дни преди втория срок
Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един ... прочети още »