Снимки: Два големи успеха за Габриела Йорданова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово

28 април 2014 17:14  |  Образование, Снимки

gabiВ Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ Монтана 2014 г. От ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово под ръководството на старши учител Ангел Трънков участваха 6 ученички Илияна Джонджорова, Селина Караиванова, Габриела Йорданова, Нора Димитрова, Десислава Добринова и Павлина Павлова.

Жури с председател проф. д-р Бисера Вълева – художник, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и Национална художествена академия „Николай Павлович“ определи победителите от конкурса.

Десетгодишната елховска ученичка Габриела Димитрова Йорданова от IVа си подели приза в първа възрастова група с китайката Хин Йънг Ли на 9 г. от Хонг Конг. При по-големите участници победи 15-годишната Неда Варпукаузкайте на 15 г. от Литва. На второ и трето място в класацията се нареждат деца от Белград (Сърбия), Ардеш (Румъния), Хонг Конг, Летница, Монтана и Севлиево (България).

В осмото издание на конкурса, организиран от община Монтана, участваха 1505 творби от България и 16 други държави. Ученици общо 71 населени места в България участваха в този конкурс. За пръв път в него се включиха малки художници от Филипините и Литва. Най-далечните дестинации, от които пристигнаха рисунки, са Индия, Индонезия и Хонг Конг. Най-голямата колекция представи Институтът за интелектуално развитие на деца и младежи от Техеран – Иран.

Най-сполучливите71 детски творби ще бъдат подредени в експозиционна зала „Кутловица“. Изложбата ще бъде открита на 14 май от 11 ч. На тази дата в Монтана започват 14-ите международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Конкурсът за детска рисунка е тяхна съпътстваща изява.

Габриела получи покана от кмета на община Монтана Златко Живков да бъде гост на Церемонията по откриването на фестивала на духовите оркестри и се ангажира да поеме разходите на победителката в конкурса и на едно придружаващо лице /учител или родител/.

Габриела заедно с родителите си ще присъства на връчването на награждаването по време на официалната церемония по откриването на 14-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ на 14 май от 18 ч.на централния площад „Жеравица“ гр. Монтана.

Възпитаници на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово с ръководител старши учител Ангел Трънков взеха участие със свои творби и в VII Национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“, който се проведе под патронажа на Областния управител на Стара Загора Живка Аладжова и бе посветен на 115 година от рождението на големия художник Дечко Узунов. Свои рисунки там изпратиха Илияна Джонджорова, Селина Караиванова, Габриела Йорданова, Нора Димитрова и други.

Габриела Димитрова Йорданова отново бе отличена със Специалната награда на издателство „Просвета“ в VII Национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“, за което получи грамота и награди /статив за рисуване, книга „За да бъдем по-добри“ и материали за рисуване/. Грамота като ръководител на ученици, отличени в конкурса получи ст. учител Ангел Трънков.

 



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО