Снимки: Разходка в народните приказки в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово

8 май 2014 18:00  |  Образование, Снимки

prikazПо повод патронния празник на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово се проведе тържество с учениците от петите и шестите класове на тема „Разходка в народните приказки“.

Тържеството премина под формата на урок за народното творчество. Ученичка запозна гостите с особеностите на народните умотворения, които включват народни песни, приказки, пословици, поговорки и гатанки. Специално внимание се обърна на народните приказки, които биват няколко вида: битови, за животни и вълшебни. Учениците драматизираха откъси от трите вида приказки, като се посочваше най-подходящата поука за представената приказка.

На сцената оживява героите от битовите известни приказки „Най-скъпоценният плод“, „Дядо и внуче“, „Богатият и Хитър Петър“ и „Неволята“.

Особено вълнуващо се представиха приказките за животни: „Болен здрав носи“, „Лисицата и кучето“, „Лисицата и щъркела“.

Направи се извода, че приятелствата между животните се развалят, но и се създават. Дори царят на животните – лъвът изпада в беда и малка мишчица може да го спаси, затова трябва винаги да бъдеш приятел с всички.

Специално внимание получиха и вълшебните приказки с драматизация на известната приказка „Момче и вятър“. Изразена бе поуката с пословици и поговорки.

В края на „урока“ ученици посочиха исторически данни с интерес към народното творчество за някои известни български фолклористи като Кузман Шапкарев, братя Миладинови, Петко Рачов Славейков.

С много настроение и усмивки завърши разходката в народните приказки с традиционно право българско хоро.

[nggallery id=“1525″]



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО