Снимки: В ПУИ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе съвместна изява на клуб „Млад природозащитник“ и ателие „Приказен свят“ по проект Успех

16 май 2014 15:16  |  Образование, Снимки
uspВ ПУИ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе съвместна изява на клуб „Млад природозащитник“ и ателие „Приказен свят“, които са сформирани по проект УСПЕХ.
Учениците от ателие „Приказен свят“ завършиха своята дейност по проект УСПЕХ, като показаха „Приказна въртележка“, в която представиха и разпознаха любими герои от различни приказки, с които се запознаха по време на занятията по проекта – Принцът от приказката за Пепеляшка, Хитър Петър, Вълкът и козлетата, Пипи дългото чорапче, Спящата красавица и др. С четене и художествено пресъздаване на приказки чрез рисуване, апликиране, моделиране, драматизация и други дейности, децата откриха и съпреживяха един по-хубав, приказен свят, в който победител е доброто. Най важното в човека е сърцето, добро ли е, добър ще е светът.
Участниците от клуб „Млад природозащитник“ представиха пред свои гости, приятели и съученици как и кога да берат билки, както и запознаване с българските обичаи и традиции на Еньовден да се берат и сушат билки.
Целта е учениците да усвоят принципите на природосъобразния начин на живот, запознаване с празника Еньовден – деня на лятното слънцестоене, когато природните сили и енергия са в апогея си и от билките струи лечебна магия, както и стимулирането  на личен принос и значимост при бране на билки, и усвояване на знания и умения да познават лечебните качества на билките, за да умеят да ги берат и съхраняват.
На Еньовден природните сили влияят на цветята и тревите, придават им лечебна сила и омаен аромат. Затова се прави и Еньовденски венец, под който минаваха всички ученици и учители за здраве и късмет. Запознаха се с обичая Еньова булка и отчупиха от медената питка.
Тези стари народни обичаи не само създадоха съответната атмосфера, но предизвикаха и любопитството на учениците да се запознаят с тях.
Клуб „Млад природозащитник“с ръководител Д. Николова работи за трета поредна година по проект Успех. При реализиране на проекта бяха посетени резерват Горна и Долна Топчия, бяха засадени 2 храста и една туя, учениците поставиха къщички за птички, оформиха кът във фоайето на училище.


Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО