Снимки: Двоен празник в Професионална гимназия „Стефан Караджа” – Елхово

19 май 2014 14:55  |  Образование, Снимки

heart49 зрелостника в редовна форма на обучение в Професионална гимназия „Стефан Караджа” – Елхово отбелязаха своят последен ден в училище. За трета поредна година абитуриентите заедно с техните преподаватели образуваха с телата си формата на сърце, нещо което се превръща като традиция в това училище.

Формата на сърцето идва още от древността, но с изменена употреба. Това е символ, който многократно надхвърля физическия си смисъл. Дори в тълковния речник сърцето е представено не само като централен орган на кръвообращението, но и като способност да се чувства и разбира, като съвкупност от душевни качества и символ на човешките преживявания. Точно оттук идва феноменът за символиката на сърцето – то олицетворява живота, връзката между телесното и душевното, тленното и святото. Точно това бе и символиката на фигурата, което бе изобразена по много красив и ефектен начин.

Празника днес бе двоен, защото днес бе последен ден за учениците от последен курс, на които другата седмица предстои абитуриентски бал, както и също днес бе отбелязан патронният празник на Професионална гимназия „Стефан Караджа” – Елхово.

Празника започна в 8:00 часа от храм „Св. Димитър“, където свещеник Николай Клюнков и Николай Станчев отслужи водосвет за здраве и благоденствие на учителският колектив и обучаващите се в професионалната гимназия, а за втора поредна година на алеята на абитуриентите, която се намира в двора на Професионална гимназия „Стефан Караджа” – Елхово бе засадено дръвче.

Да споделят празника бяха дошли Председателя на Общински съвет Елхово г-н Николай Тончев, Петър Киров – кмет на община Елхово, г-н Стойко Стойков –Началник на отдел ИОМД в РИО гр.Ямбол, инж.Роса Георгиева – старши експерт по ПО в РИО гр.Ямбол, Жана Ангелова – гл. експерт образование в община Елхово, Христо Христов – Директор на Етнографско-археологически музей – Елхово, Директори на учебни заведения в град Елхово, както бивши и настоящи учители и възпитаници на училището, представители на местния бизнес, с който професионалното училище си партнира, родители и граждани на град Елхово.

В поздравителното си слово инж. Христо Петев – Директор на професионалната гимназия пожела успех в живота на завършващите ученици, както добави че им желае да затвърдят знанията и уменията, които са натрупали през годините прекарани в професионалната гимназия. Кметът на община Елхово също отправи своите сърдечни поздрави към абитуриентите, както и учителския колектив, който подготвя бъдещето на община Елхово.

Бяха връчени почетни грамоти и награди на всички ученици, които завършват образованието си с отличен успех, както и на тези които са постигнали успехи в различни направления.

В програмата на патронния празник на професионалната гимназия взеха участие талантливите танцьори от ДЮТС „Яница” към ОбДК Елхово с ръководител Цветанка Христова, както и мъжоретния състав на ОбДК – Елхово, зарадваха гостите с техните красиви танци. За учениците бяха организирани спортни игри, които повдигната тонуса на настроението допълнително.

[nggallery id=“1533″]Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО