Ден за матури: Общо 270 ученика в община Елхово се явават на изпит по български за 7-и и 12-и клас

Публикувано преди 10 години  |  Образование

maturaДържавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас и националното външно оценяване по предмета за седми клас ще се състоят днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В 5.00 часа тази сутрин в залата на петия етаж в МОН се генерира изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по БЕЛ.

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова утвърди изпитния вариант и подписа заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки.

Матурата започна в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – шест часа.

Зрелостниците трябваше да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа. На матурата те трябва да пишат с химикал с черен цвят, като нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 тестови задачи, като от тях 40 носят максимален брой от 70 точки. Последната 41-ва задача е за създаването на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой от 30 точки. Общият сбор точки от матурата по БЕЛ е 100.

В община Елхово днес се явиха към 130 ученика на изпита за 12 клас в двете гимназии в град Елхово, както и средното училище в село Бояново. За страната 58 442 са подадените заявления за явяване на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, а резултатите от него ще бъдат обявени до 9 юни. През настоящата учебна година дванадесетокласниците са 59 002.

В 9.00 часа днес в МОН ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за националното външно оценяване за седми клас. Изпитът започва в 10.00 часа и е в два модула. Първият модул продължава 60 минути и включва 25 тестови задачи, а вторият модул – 90 минути. За него учениците трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача. Седмокласниците трябва да пишат на изпита само с химикал със син цвят. Седмокласцините, които трябва да се явят на изпит в четирите основни училища (две в Елхово, Гранитово и Бояново) в община Елхово са 140 ученика.

Резултатите от националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще бъдат обявени до 4 юни


Статията е публикувана на 21 май 2014

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА