Снимки: Екскурзия по проект УСПЕХ на Професионална гимназия „Стефан Караджа”

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

gresНа 07.06.2014 г. (събота) ПГ „Стефан Караджа” гр.Елхово проведе екскурзия по проект УСПЕХ BG051PO001-4.2.05-0001 по маршрут Елхово – Велико Търново.

Учениците от клуб „Традиции и обичаи на ромите” с ръководител инж.Таня Михнева и клуб „Екология и туризъм” с ръководител Станимир Сотиров, посетиха културно-исторически обекти на територията на старата българска столица.

  • Църквата „Свети Четиридесет мъченици”.

Построена и стенописана в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 22 март 1230 г. В църквата са погребани българските царе Калоян и Иван Асен II, Свети Сава Сръбски и цариците Анна Мария и Ирина Комнина. В православния храм се пазят и едни от най-значимите старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум, които разказват за великите дела на българските царе.

  • Архитектурно-музейният резерват „Царевец”.

Един от най-посещаваните туристически обекти в България. На самия връх на Царевец се намира Патриаршеската църква. Под нея се намира царският дворец. Сред владетелите, ръководили държавата от Царевец, са царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

  • Музеят „Възраждане и Учредително събрание”.

В него са разположени изключително богати колекции от артефакти, илюстриращи нашето историческо минало, бита и културата на българите. Експозицията е разположена в сграда на стария турски конак. Този архитектурен паметник е изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител майстор Колю Фичето.

  • ХІ Детския ромски фестивал „Отворено сърце”.

Фестивалът се провежда всяка година в гр. Велико Търново  в парк „Марно поле” се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. В него участват над  1500  ученици и младежи от различен етнически произход от цялата страна и чужбина – България, Испания, Румъния, Гърция, Унгария и Македония .

В късния следобед, заредени с много положителни емоции, участниците в екскурзията поеха обратния път към Елхово.


Статията е публикувана на 10 юни 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА