Снимки: Проведе се извънредно заседание на епизоотична комисия в Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

Днес общинската епизоотична комисия в Елхово проведе извънредно заседание. Поводът е първично възникнало огнище на заболяването син език в област Хасково.

Набелязването на мерки за предотвратяване разпространението на заболяването „син език“ при едрите преживни животни бе целта на извънредното заседание на общинската епизоотична комисия.

На срещата присъстваха г-жа Живка Кафеджиева – зам. Кмета на общината, д-р Стоян Колев – началник отдел здравеопазване на животните при областна дирекция по безопасност на храните Ямбол, д-р Събина Динчева – ветеринарен лекар на община Елхово, кметове и кметски наместници на населените места в общината.

Доктор Динчева запозна присъстващите със заповедта на изпълнителния директор на българската агенция по безопасност на храните, според която община Елхово попада в предпазната зона около огнището на болестта, която е в радиус 100 км.

epiСлед обсъждане, общинската епизоотична комисия взе решение за приемането на превантивни мерки, които да бъдат заложени в заповед на кмета на общината г-н Петър Киров. Според д-р Стоян Колев първото нещо, което трябва да се направи е кметовете и наместниците да съставят списъци с актуален брой   едри и дребни преживни животни – овце, кози, говеда и биволи, след което да ги предадат на официалния ветеринарен лекар в общината д-р Динчева.

Забранява се нощната паша на животните, тъй като тогава се повишава броят на комарите, които всъщност са едни от основните заразителни и приносители на болестта. Изключително важно е да се направи райониране на водопоя и пашата. Желателно и това да става на местата, където вече е минала жътвата. Друга важна превантивна мярка е пръскането на животните, за да се отблъскват комарите и т.нар. папатаци, като това трябва да извършат собствениците на животни.

Районно управление на полицията в Елхово ще ограничи превоза на животните, освен ако те не се превозват за незабавно клане. На този етап забраната за превоз не важи за свинете.

Д-р Колев призова още да се сигнализира своевременно ветеринарната служба ако има новозакупени животни от други райони.

За всички тези мерки пастирите и собствениците на животни ще бъдат уведомени срещу подпис. По молба на кметовете, ветеринарните специалисти ще се срещнат лично със собствениците на животни в населените места на община Елхово.

Забранява се и пазара за едри и дребни преживни животни. При неспазване на предпазните мерки и евентуално заболяване на животните, стопаните няма да бъдат парично обещетявани.

Община Елхово ще извърши извънредно пръскане срещу комари, като друга превантивна мярка за предотвратяване заболяването на животните от син език.


Статията е публикувана на 9 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА