Снимки: Обновяването на църквата в Маломирово увековечено в големи фотоколажи

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

andПрез 2012 и 2013 година няколко църкви в община Елхово бяха основно реновирани по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Църквата в град Елхово, както и селата Трънково, Малък Манастир, Пчела, Мелница, Добич и Маломирово получиха напълно нов облик.

Един от жителите на село Маломирово – британецът Клиф Нортън, който по професия е фотограф, проследи дейностите по обновяването на на храма в село Маломирово от самото му начало, до освещаването от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий. Селекция му от снимки ще бъдат отпечатани и подвързани в книга показваща напредъка и завършването на реставрирането на храм „Свети великомъченик Георги“ в село Маломирово и ще бъде предоставена на библиотеката към Читалището в селото.

В края на август част от фотографиите на Клиф Нортън бяха представени от Андрея Нортън (съпругата на Клиф) селектирани в два големи фотоколажа. Първият фотоколаж представя работата на строителите, както и работата по изрисуването на иконите в църквата, чието дело бе на талантливия художник Валентин Стоянов.

Вторият огромен фотоколаж представя денят в който Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий освети храма в село Маломирово, който не случайно бе на Гергьовден.

Идеята на Църковното настоятелство на село Маломирово, колажите да бъдат рамкирани и да бъдат поставени във фоайето на храм „Свети великомъченик Георги“ за спомен на всички посетители в Христовата обител.

Храмът „Свети великомъченик Георги“ в село Маломирово бе един от няколкото одобрени и изпълнени проекта на ДФ “Земеделие” в община Елхово по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Благодарение на тази програма още през 2012 и 2013 година, бяха обновени храмовете в град Елхово, Мелница, Трънково, Добрич, Пчела и Малък Манастир. Храмът „Свети великомъченик Георги“ е бил осветен още далечната 1885 година и е един от най-големите храмове в община Елхово.

Извършените ремонтни дейности, включваха ремонт на покривни конструкции и обшивки, фасадни работи, интериорни подобрения, възстановяване на иконописи; дограми и дърводелски работи; подмяна на електроинсталация; боядисване, укрепване и облицоване на камбанарии, подобрения в отоплителната и вентилационна система, подмяна на водопровода и канализацията в повечето храмове, както и поставяне на настилки и благоустрояване на пространствата около тях.


Статията е публикувана на 8 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА