Внимание отново зачестиха сигналите за телефонни измамници в област Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

callsДнес в дежурната на ОДМВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами.

Към момента най-често тиражираните сценарий за измами са:

– Плащане за спешно лечение на близък. /Непознат се обажда на телефона и се представя за медицинско лице като съобщава, че е необходимо да се проведе спешно лечение, за което са необходими допълнителни средства. След като атакувания човек бъде заблуден се уговаря доставка на парите чрез посредник. За засилване на психическото въздействие се използват всякакви допълнителни приоми, молби, плач и други

– Плащане за освобождаване на колетни пратка от чужбина. /Предварително се иска голяма сума за получаване на колет, уж изпратен от роднина. При осъществяване на измамата действително се получава пакет, но пълен с нищожни предмети.

 

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си постоянно, като искат:

  • да се внесат пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа”;
    • да се дадат пари на посредник / доставчик, за получаване на колетна пратка от чужбина;
  • да бъде изплатен дълг на роднина;
    • пари за спешно лечение на близък;
  • предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда от томбула или игра на извества фирма.
    • да бъдат заредени ваучери за разговори на мобилни оператори, като се продиктуват серийните им номера и други.

Уважаеми съграждани, обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоятнието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на свойте жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Бъдете бдителни и не пропускайте възможностите да коментирате с възрастните в семейството различните сценарии, използвани от измамниците. Говорете и как е най-добре да се постъпи, ако някой непознат на улицата или по телефона поиска спешно пари, още повече ако предаването на пари е чрез посредник.

Помнете:

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо се трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление “Полиция”.


Статията е публикувана на 16 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА