Нов връх в кариерата на Даниел Иванов-Аоияма в Япония. Провъзгласиха го за „секиваке“

Публикувано преди 9 години  |  Спорт

daniДевет години след фурора на Калоян Махлянов – Котоошу в професионалната лига на Япония България отново има сумист с третия най-висок ранг в йерархията на хилядолетния спорт. В края на месец октомври Даниел Иванов-Аоияма бе провъзгласен за секиваке и бе поставен в „източната“ част на ранглистата за ноемврийския турнир „Кюшу Башо“ във Фукуока. На практика това означава, че 28-годишният гигант от Елхово ще е седмият най-високопоставен борец в надпреварата в зала „Кокусай Център“ от 9 до 23 ноември.

Над Аоияма ще бъдат само тримата йокозуна – монголците Хакухо, Харумафуджи и Какурю, и тримата озеки – японците Котошогику, Кисеносато и Гоейдо. Освен българина с ранг секиваке следващия месец ще бъде и монголецът Ичиноджо, който постави рекорд за най-бърз прогрес в историята на сумото. 21-годишният исполин получава промоция в елитната група „саняку“ след един-единствен турнир във висшата дивизия „макуучи“ и само 5 турнира общо след дебюта си в лигата, което е прецедент в съвременната история на сумото.

Ичиноджо предизвика сензация през септември в Токио, където се подвизаваше като 10-и маегашира и като такъв бе претендент за Купата на императора до предпоследния ден. В крайна сметка 199-килограмовият монголец завърши на второ място в класирането, но обра повечето индивидуални награди, след като допусна само две поражения и успя да победи двама одзеки и един йокозуна.

Нашият Аоияма пък получава повишение от 3-ти маегашира, с какъвто ранг постигна баланс 10-5 през септември. За Даниел това е трети пробив в „саняку“ след двата му турнира като комусуби през септември 2012 г. и юли 2014 г. Предишният път, когато България имаше свой секиваке, бе през 2005 г., когато в рамките само на два турнира – през септември и ноември, Котоошу убеди старейшините, че е достоен да носи второто най-високо звание и бе провъзгласен за първия в историята озеки от Европа./segabg.com


Статията е публикувана на 4 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА