Шефът на Лесовската митница спипан с близо 10 000 лева

Публикувано преди 9 години  |  Криминално

lesОт 24-мата задържани митничари от контролно-пропускателния пункт „Лесово“ само 7 са обвинени за участие в организирана престъпна група за вземане на подкуп. От тях 5-ма са в ареста, а останалите 2-ма са на свобода срещу различни парични гаранции. Подробности за акцията дадоха от прокуратурата и ДАНС.

Сред задържаните е й началникът на пункта в Лесово Димитър Колев. Той е задържан в събота около 18 часа, докато е получавал плик с близо 10 хиляди лева от шефа на смяната, която свършвала работа, другият обвиняем Георги Банев. Оказа се, че обвинени и в ареста са шефове и заместник-шефове на 3 от 4-те смени на Лесово. Пуснатите с парични гаранции са редови инспектори.

В дома на Колев са открити още 82 хил. лв. в различни валути. Пликове с пари е имало и в домовете на другите задържани и на пункта „Лесово“, където парите са държани в тайници в помещението с конфискуваните вещи. Общата сума, която разследващите са конфискували дотук, е 220 хил. лв. Такса „Почерпка“ – това е била кодовата дума, с която са били искани пари. За леките автомобили тя е била между 10 и 20 лева, а за ТИР-овете – между 100 и 200 долара. Плащали са неизрядните шофьори, за да си спестят митническите проверки, обясниха от прокуратурата в понеделник.
Акцията срещу лесовските митничари започна в събота вечерта. Тогава две смени митнически служители са арестувани на работните им места.

Операцията е организирана по сигнал на шофьори, на които е искан подкуп. След няколко месечно наблюдение, в събота около 18 часа, униформените са отцепили района на граничния пункт и са задържали на работните им места дневната и нощната смяна. Късно следобед в неделя митничарите са откарани в София, а митническият контрол на „Лесово“ е поет от специално формирани екипи от други гранични пунктове. Километрични опашки от тирове и леки коли се образуваха от двете страни на границата, след като пунктът беше затворен събота вечерта и движението беше възстановено следобед в неделя.
В хода на разследването са извършени претърсвания на над 40 адреса, служебни помещения в граничния пункт и домашни адреси. Проведени са и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите. На граничния пункт „Лесово“ работят служители от Елхово, Ямбол, Сливен и Бургас. По време на обиските са иззети пари в левове и различна чужда валута – евро, щатски долари, турски лири и други.


Статията е публикувана на 4 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА