Снимки: Младата поетеса Христина Маджарова с нови четири отличия

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

madjarovaПървата седмица на месец ноември бе наситена с литературни събития за младата поетеса от град Елхово Христина Маджарова, която бе удостоена с четири награди от национални литературни конкурси-приз от община Шабла за принос към литературата и изкуството, грамота от община Долни чифлик за успехи в областта на творчеството, участие в „Алманах-поезия, 2014 година“ и награда от престижния конкурс за млади творци „Веселин Ханчев“.

На 5 ноември в Народно читалище „Николай Хайтов“ в гр. София официално бе представен сборникът със стихотворения „Алманах-поезия, 2014 година“, издаден от фондация „Буквите“ и Българско национално радио. Книгата съдържа творби, представляващи върховете на българската поезия за изминалата година. Пет стихотворения на младата авторка бяха включени в Алманаха. На същата дата Христина и председателят на фондация „Буквите“ Иван Богданов гостуваха в културния блок на Българското национално радио и споделиха информация относно предстоящата премиера на дебютната стихосбирка „И за любов да пишем е престъпно“, която ще се появи на книжния пазар по време на Коледния панаир на книгата в НДК.

На 7 ноември в град Стара Загора бяха обявени резултатите от тридесет и първото издание на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“, организиран от община Стара Загора, библиотека „Родина“ и къща-музей „Гео Милев“. Стихотворението на Христина Маджарова „Още има сърца за взривяване“ бе единствената творба в класическо четиристишие, която журито в състав от поетите Георги Господинов, Силвия Чолева и Иван Ланджев отличиха и включиха в специален сборник, издаден специално за конкурса. На 8 ноември Христина взе участие в поетическата работилница, провела с в къщата-музей на Гео Милев и сподели своите виждания за творческия процес.

Припомняме на читателите на ElhovoNews.info, че на 10 ноември в Общински културен институт „Надежда“, град София ще се проведе първият самостоятелен творчески рецитал на младата поетеса, където ще прозвучат стихотворения, включени в предстоящата й стихосбирка, издадена от „Буквите“.

ОЩЕ ИМА СЪРЦА ЗА ВЗРИВЯВАНЕ

Още има сърца за взривяване,
но избрал си си моето. Точка.
Не, че имам какво да прощавам.
Ще е късно, взривът е започнал.
Още снимки прокъсани пазя.
Не носталгия, просто прилича.
Най-добрите герои… намразих ги.
Ти злодей ли си, щом те обичам?
Още крия си листи откраднати,
от които сама се откъснах.
Ако някога пак ти потрябвам,
напиши ме, дори да е късно.
Още пазя сюжет за завършек.
Предпочитам щастливи финали.
Не истории, леко закърпени,
а роман, който с теб сме създали.


Статията е публикувана на 10 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА