Ловът на глигани започва от днес

Публикувано преди 14 години  |  Общество

Ловният сезон за дива свиня започва на 2-ри октомври и ще продължи до втората събота на месец- януари. В тази връзка от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) напомниха, че ловците са длъжни да дадат проби за изследване на месото на отстреляните глигани за трихинелоза. Освен авджиите, проби за опасната болест трябва да дадат и стопаните на домашни прасета.

Задължителното изследване за трихинелоза на отстреляни глигани и домашни прасета ще може да се прави в Бургас. То ще се извършва по т.нар. компресивен метод чрез трихинелоскоп в Районните служби на ДВСК в страната, по ензимен метод в лабораториите по безопасност на храните към Регионалните ветеринарномедицински служби. Регионалната лаборатория за Елховските дружини се намира в гр. Сливен.

Според действащото законодателство всички заклани свине в регистрираните от НВМС български кланици, месото от които влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза в акредитираните лаборатории по безопасност на храните. Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията.


Статията е публикувана на 2 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА