Ловът на глигани започва от днес

  931 | Публикувано преди 11 години  | Общество

Ловният сезон за дива свиня започва на 2-ри октомври и ще продължи до втората събота на месец- януари. В тази връзка от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) напомниха, че ловците са длъжни да дадат проби за изследване на месото на отстреляните глигани за трихинелоза. Освен авджиите, проби за опасната болест трябва да дадат и стопаните на домашни прасета.

Задължителното изследване за трихинелоза на отстреляни глигани и домашни прасета ще може да се прави в Бургас. То ще се извършва по т.нар. компресивен метод чрез трихинелоскоп в Районните служби на ДВСК в страната, по ензимен метод в лабораториите по безопасност на храните към Регионалните ветеринарномедицински служби. Регионалната лаборатория за Елховските дружини се намира в гр. Сливен.

Според действащото законодателство всички заклани свине в регистрираните от НВМС български кланици, месото от които влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза в акредитираните лаборатории по безопасност на храните. Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията.Статията е публикувана на 2 октомври 2010Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »
Снимки: ОФК се върна на победния път в областната футболна група
През почивните дни се играха срещите от шести кръг на елитната окръжна футболна група в област Ямбол, ... прочети още »
Изтече гратисният период за зелените сертификати, започват засилени проверки
От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на ... прочети още »
Футболните отбори на Елхово и Симеоново ще се изправят един срещу друг днес в Елхово
Днес от 16:00 часа на стадиона в град Елхово сили ще премерят съставите на ОФК Елхово и ... прочети още »
„Зелен сертификат“ за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, от понеделник
От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна ... прочети още »
Община Елхово организира кампания за безвъзмездно разделно събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата
Община Елхово уведомява жителите на общината, че на 26.10.2021 г. (вторник) от 10:00 до 16:00ч.,  съвместно с ... прочети още »