Бюро по труда – Елхово организира информационен ден за професионално обучение на младежи до 27 г. в Германия

Публикувано преди 9 години  |  Образование

workФедералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще стартира набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, 2000 младежи от ЕС/ЕИП, които искат за започнат дуално професионално обучение във Федералната Република. Изискванията към младежите, които ще започнат обучението си през 2015 г. се различават от тези през предходните две години.

Кандидатите трябва:
– да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за включване в програмата в началото на 2015 г. трябва да не сте навършили 28 години);
– да имат българско гражданство;
– да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен;
– да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия.
Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място. Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и германската държава, е за следните разходи:
– курс по немски език в страната по произход до достигане на ниво В1;
– пътуване до Германия за започване на практика;
– пътуване до Германия за започване на същинското обучение;
– курс по немски език в Германия по време на практиката и/или същинското обучение;
– едно пътуване годишно до България по време на учебната година;
– заплата от страна на работодателя;
– допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда, до достигане на доход от 818 EUR/месец.

Всеки обучаем получава по време на практиката и същинското обучение заплата от работодателя си, която за практиката не може да е по-малка от 200 EUR, а за обучението се определя по тарифни договори за съответния бранш и провинция. За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец.

Пример: Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.

Обучаващите се по програмата младежи са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия – здравно, пенсионно и за безработица.

Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани около края на 2014 г. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.

Примерни професии, по които очакваме да има места за обучение:
– хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач, специалист в ресторанти за бързо хранене);
– хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);
– строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );
– технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).
– други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

Основно изискване на Федералната агенция по труда в Германия за 2015г. е всеки кандидат, желаещ да се включи в програмата, да се регистрира на сайта на Федералната агенция ZAV, на следния линк: http://www.thejobofmylife.de/de/ausbildungsinteressierte/duale-ausbildung/registrierung.html


Статията е публикувана на 12 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА