Снимки: Нивото на река Тунджа в района на Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

iverПо данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да се повишава в резултат на прогнозираните валежи.

Измереното ниво на реката край град Елхово тази сутрин бе 304 см, а само преди два дни то бе 307 см. Това ниво е все още далеч от критичните 390 – 395 сантиметра.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) тази нощ се очакват валежи в западната половина на страната, а утре и в източната. Прогнозираното количество валежи ще е между 5 – 30 л/кв.м в изолираните райони до 40 л/кв.м. На 19 ноември 2014 г. в следобедните часове от запад валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат.

На 20.11.14 превалявания ще бъдат предимно слаби, като повече ще са на места в Северна България очакваното количество на валежите ще бъде между 1-10 л/кв.м. На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре през деня тенденцията за понижаване и задържане на речните нива ще се запази. Към настоящия момент голяма част от наблюдаваните реки са с водно количество около и над нормата за месец ноември. От утре вечер ще започне повишение на речните нива в цялата страна, като в списъка с опасни реки е и река Тунджа.


Статията е публикувана на 18 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА