Снимки: Децата от ЦДГ „Надежда“ посетиха Етнографско-археологически музей – Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

muzВъв връзка с предстоящите Коледни празници, децата от група „Маргаритка „ на ЦДГ”Надежда” посетиха Етнографско-археологически музей – Елхово. Те знаеха доста неща , но научиха и много нови. Г-жа Милена Вълева посрещна децата и им разказа за Бъдни вечер и Коледа, научиха любопитни неща за традициите, ритуалите и обичаите , свързани с най-големия християнски празник – Рождество Христово. Децата са любознателни, задаваха въпроси, уточняваха заедно с учителките си Шидерова и Стоянова, както и с г-жа Вълева названия на предмети от бита в миналото, разгледаха с любопитство подредбата на стая в една стара българска къща. Тихо изслушаха разказа на Милена Вълева за обичаите по жътва, разгледаха тъкачен стан, който е стоял в една от стаите и как от сръчните ръце на бабите са се появявали пъстри дрехи. Всички бяха впечатлени от красотата, цветовете и детайлите вплетени в престилката, чергата, сукманите. Разгледаха коледарската носия, научиха нови наименования на части от нея- елек, потури, ямурлук, пояс гега, калпак, коледарско перо и др.

Посещението в богатия Елховски музей не е случайно. Момчетата от група „Маргаритка” ще бъдат за първи път коледарчета, а момичетата – сурвакарчета. Ще облекат красиви български носии, момчетата ще навият около краката си навуща, ще преметнат торбичка за здраве, ще пеят коледарски песни. Заедно с родители и учители ще украсят истински сурвакници от дрян. Ще посетят общината, домове и фирми за да пеят за здраве и берекет, ще сурвакат за здраве и благополучие.

Благодарим на г-жа Милена Вълева ! На децата пожелаваме да запазят прекрасни спомени от тези неповторими моменти, свързан с Бъдни вечер и Коледа! Благодарим и на родителите за подкрепата!


Статията е публикувана на 4 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА