Снимки: Към 15:30 часа река Тунджа премина критичния праг от 395 сантиметра в района на град Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

vidaОбщина Елхово уведомява гражданите живеещи на улиците Туднжа, Васил Левски, Стефан Караджа, Любен Каравелов, както и живущите в района на автогарата и бившето АПК, че тази вечер има очаквания за значително повишаване на нивото на река Тунджа. В тези райони ще има дежурни екипи, които ще следят нивото на водата и в случай на нужда, ще бъдат предприети действия за евакуация, базирани на плана за наводнения.

Днес в 16 часа нивото на река Тунджа премина критичния праг за град Елхово от 395 см до ниво от 396 см. Покачването от нивото на Тунджа край Елхово от 7:00 часа е 11 сантиметра. Обезпокоителен е и факта, че количеството вода, която се изпуска от язовир Жребчево е увеличена. Днес в късния следобед само за час нивото на река Тунджа в Ямбол се е повишило с нови 15 см.

На извънредно заседание тази вечер на кризисният щаб в община Елхово бяха предприети конкретни мерки. Забранява се движението на МПС по всички наводнени улици и територии, а в района на парка и на спортния комплекс се забранява движението на хора. На няколко места по пътя за село Трънково водата е навлязла на пътното платно, но до затваряне на пътя ще се стигне само ако водата надвиши 20 см над пътната настилка.

Полицейски екипи ще дежурят денонощно и ще предупреждават водачите на МПС да бъдат внимателни при шофиране в участъка. На заседанието на кризисният щаб се взе решение да бъде изградена и укрепена дигата до моста в края на града в посока село Изгрев за да не се допусне навлизането на водата по улиците Богомил и Крум. Ел. захранването на трафопостта на пазара е изключено, като районът е захранен с ел. енергия въздушно от друг трафопост. Екипите на противопожарната служба ще продължат да следят за нивото на водата в наводнените блокове, където ел.таблата са прекалено ниско, за да се предприемат действия по изключване на ел. снабдяването като водата достигне прекалено близо до таблата.

Животновъдите, които отглеждат животни в разливната зона са предупредени. Кметът на община Елхово е получил лично разрешение от министъра на отбраната да се ползват клетките на бившото поделение „Полка“ за настаняване на животни. Денонощни екипи на полиция, пожарна и гранична полиция ще дежурят и ще обезопасяват целия район. Критичните стойности на нивото на реката активираха код „Червено“ за опасност в град Елхово. Вече е въведен в действие Националният план за защита при бедствие в частта „Наводнения“.

Днес при кмета на община Елхово бе Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който координира създадената организация за наблюдение на всички водоеми в засегнатите райони, за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата и предприемане на действия за своевременно информиране, подпомагане и евакуация, при необходимост, на хората.

Създадена е необходимата организация за наблюдение на всички водоеми в засегнатите райони, за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата и предприемане на действия за своевременно информиране, подпомагане и евакуация, при необходимост, на хората. Кметовете на общини и органите на централната власт координират действията по овладяване на ситуацията.


Статията е публикувана на 5 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА