КАТ стартира акция „Колани”

Публикувано преди 13 години  |  Общество

„Пътна полиция“ започва масирана акция в цялата страна, за да напомни на водачите, че техните спътници и на задната седалка трябва да слагат предпазните си колани.

В цялата страна в понеделник ще стартира мащабна акция на КАТ за използването на предпазни колани по време на пътуване.

Причината са зачестилите катастрофи с жертви и ранени, които не са използвали обезопасителни колани по време на път.

Патрули на „Пътна полиция“ ще окупират входно-изходните артерии на големите градове, а катаджии ще има и по натоварените пътни отсечки.

Акцията стартира от 7 март и ще продължи до 13 март. Тя е под наслов „Коланите спасяват живот! Запази детето си!“.

Според статистиката само между 3 и 5% от хората използват колани на задни седалки на автомобила, докато в Европа са 85 %. Според данните между 200 и 300 души годишно загиват в България заради това, че не използват колани на задни седалки.

От КАТ са категорични, че всеки пътник, който е без колан на задната седалка ще бъде глобяван 50 лв. Изключения ще се правят само за колите, които нямат колани на задните места.

През почивните дни патрулите на КАТ ще следят за шофьори, седнали зад волана пияни и за такива, които превишават скоростта и не спазват ограниченията.

Водачи ще се дебнат и за неправилно изпреварване, защото това е една от най-честите причини за пътни инциденти.

От „Пътна полиция“ напомнят автомобилите да се движат само със зимни гуми и да се кара разумно, защото пътищата в страната са мокри и хлъзгави, а в много райони има мъгла.


Статията е публикувана на 4 март 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА