Готвач родом от Елхово е готвил на Мишел Обама по рецепта на баба си

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

Image_4499144_128Един от най-добрите готвачи в света е от Елхово.

Той се казва Георги Янев и е сред любимците на световноизвестния готвач ресторантьор Хосе Андрес. Преди 3 години българинът напуска ресторант “Базар” (Bazaar) в Бевърли Хилс и се мести в Лондон, за да стане главен готвач на Yaneff at DSTRKT. Странно или не, но човекът, изумявал гостите си с екзотични комбинации като телешки бузи с тъмен шоколад или захарен памук с гъши дроб, още звъни на баба си Желязка, за да я пита как да сготви някоя рецепта. Баба му е и първият човек, който го запалва по готвенето.

Георги Янев започнал да готви още в ученическите си години. Докато връстниците му четели списания за автомобили и мотори, той

разглеждал

готварските

книги на

баба Джата

(така ѝ казват всички). Първите неща, които направил с нея, са сарми, гювеч и баница. Наскоро ѝ забъркал гуакамоле, но не е сигурен колко ѝ харесала нетрадиционната за нея манджа.

Янев е журналист по образование, но през 2001 г. заминава за Щатите. Започва работа в малко заведение, собственост на тогавашния губернатор на Вирджиния Марк Уорнър. Това е първата професионална кухня, в която българинът работи. От главните готвачи там – Сюзан Линдеборг и Джо Рафа, Янев се научава колко е важно да изпипва всяко ястие до последния детайл. През този период поръчвал по десетина готварски книги на седмица, гледал само кулинарни предавания и ходел на готварски курсове.

Скоро след това Хосе Андрес кани Георги Янев в Oyamel в столицата Вашингтон – заведение с мексиканска кухня, което сп. “Ескуайър” определя като един от 25-те най-добри нови ресторанта в САЩ. Хосе Андрес е готвачът, оказал най- голямо въздействие и вдъхновение за кариерата на българина, затова Янев приема предложението веднага. Oyamel е любимият ресторант и на първата дама Мишел Обама. По Си Ен Ен тя често споменава, че ще обядва именно там. За 3 години Янев готви за Лора Буш, Джак Никълсън и куп американски политици, които често го викат на масата си, за да похвалят приготвената от него храна.

Българинът прекарва 7 години във Вашингтон и става толкова добър, че Андрес му предлага да участва в новия му проект – ресторант “Базар” в SLS хотел в Бевърли Хилс.

“Бях щастлив с живота си в столицата. Шофирах и мислех дали да приема преместването в Лос Анджелис и тогава Хосе Андрес пак изскочи, този път от радиото – питаха го какво ще готви по Коледа. Казах си, че няма как да избягам от него, а и имах нужда от ново предизвикателство”, разказва Янев.

Българинът става главен готвач в “Базар” в Лос Анджелис, заемайки мястото на Майкъл Волтаджо – звездата, спечелила без конкуренция кулинарното шоу Top Chef. Ресторантът става толкова популярен, че в интернет

на черно се продават

резервации за 3-4

месеца напред

“Базар” става първият от 1999 г. насам, на който били дадени максималните в Лос Анджелис четири звезди. Редовни клиенти са Натали Портман, Тайра Банкс, Клинт Истууд, Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу, Брус Уилис, Лайнъл Ричи. Хълк Хоган идвал със синовете си, облечен в добре познатия на всички спортен потник. Кристина Агилера не само се хранела при Янев, но и живеела в хотела по време на раздялата със съпруга си. Въпреки претенциите на звездите ресторантът имал политика да не угажда на всичките им желания. Приготвяли са риба на пара за Виктория Бекъм, но иначе си спазвали менюто. “Обикновено знаменитостите искат парче пиле и салата без никакви подправки. Това могат да си го ядат и вкъщи. В “Базар” работеха 48 готвачи, а менюто беше страхотно”, разказва Янев. Натали Портман му била сред любимите клиентки, ценители на добрата храна. Тя е веган и ѝ харесвало да опитва нови неща, приготвени от българина. Първия път, когато си поръчала, екипът направил малък гаф – в един от сосовете сложили сметана и го сервирали. Янев притичал до масата ѝ, извинил се и отнесъл чинията.

Най-инфарктното му готвене било за титаните в кухнята Феран Адрия, Алберт Адрия и Арзак. Тримата дошли на вечеря в “Базар” и Янев и неговият екип приготвили за тях меню от 36 различни ястия.

След две години и половина в “Базар” Янев се запознава с инвеститорите на лондонския клуб “Дистрикт”. Отишъл на входа, за да провери дали има още резервации, и го заговорили директно на български. “Имах табелка с името на дрехата си. Запознахме се, бързо станахме приятели и след като дойдоха на вечеря, ми предложиха да се преместя в Лондон.” За Янев това решение е най-трудното в живота му досега. “Ако имаш проблеми някъде, е лесно да решиш дали да напуснеш. А аз бях щастлив, имах много приятели и скоро щях да отварям новия ресторант на Хосе Андрес в Маями”, казва българинът. Хосе Андрес се опитал да го разубеди, но с цел да работи за собственото си име Янев приема предложението. “Ако не бях дошъл, винаги щях да се питам какво ли би било, ако бях се преместил”, казва българинът. С него към Лондон тръгва и част от екипа му. Помощник-готвач и сега му е Грег Стафър, който казва, че би се преместил с Янев навсякъде по света, защото най-трудното е да намериш хора, с които работиш добре. С още 12 човека в кухнята приготвят храна за 180-220 души всяка вечер. Българинът е избрал най-добрите продукти, произведени в Англия, за менюто си. При смяна на сезоните обикалят по местните пазари и пробват предлаганата от производителите стока. Много се гордеят с морските си ястия.

Рибата пристига със

сертификат, на който

пише къде е хваната,

кога и от кой кораб.

Храната в ресторанта има лек фантастичен елемент – невинаги има вкус на това, което се вижда в чинията. Салатата от 4 цвята домати – зелен, червен, жълт и оранжев, и ягоди е сред най-малките изненади за небцето. Съчетанието от рикота, карамелизирана круша и пармезан или авокадо, грозде, див лук и малини също прави кухнята доста атрактивна. Менюто е от 27 ястия, вдъхновени от различните кухни в света -филе от лаврак с киноа и див копър, омари, свинско на барбекю, агнешки котлети с пушен патладжан, щраусови шишчета с горчица и подправки, риба тон с мус от авокадо, картофки с трюфели, чедър и див лук и броколи с нар са само част от тях.

Свикнал да се грижи за менюто на звезди, премествайки се в Лондон, за Янев не било проблем да сготви за парти на продуцента на Джей Зи, на което присъствали и Кание Уест, Гуинет Полтроу, Стела Маккартни и Риана. В ресторанта идват много популярни футболисти, Иванка Тръмп, Памела Андерсън и Никол Шерцингер. В клуба към него почти винаги може да мернеш някое познато от клип или филм лице.

Сега екипът на “Дистрикт” работи по нов проект – малък рибен ресторант в лондонския квартал “Челси”. Там Янев ще осъществи мечтата си да направи малко меню без много елементи в чинията. “Харесвам опростените неща. Любими са ми заведенията, където менютата не са енциклопедични и 50 години готвачът специализира в едни и същи ястия”, казва българинът.

Янев обича шума на кухнята, тракането на тигани, енергията, движението. Вкъщи пък му харесва по-релаксиращата обстановка – с чаша кафе или вино прекарва цял ден над печката. Когато е в почивка, обича да готви бабините рецепти или да експериментира – наскоро приготвил едно от любимите си ястия, което за първи път опитал в Ню Йорк – октопод с телешки костен мозък.

Янев хич не обича да му пипат нещата за готвене, жени пък в кухнята си изобщо не пуска. Изключение прави приятелката му Елена, с която живеят заедно. Той признава, че и на нея готвенето ѝ се удава.

Георги Янев се връща в България 3-4 пъти в годината. Още не е виждал племенницата си Йоана, родена през септември, и се надява да се запознаят по коледните празници.

Автор: Илияна Д. Димитрова, публикувано в 24 часа


Статията е публикувана на 22 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
От 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация ...
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Мъж загина при трудова злополука в сладкарска фирма в Симитли. Той е ...
Сигнал за бомба е постъпил в търговския център на бул. „Стамболийски“. Изпратен ...
Руският президент Владимир Путин в крайна сметка ще бъде принуден да седне ...
Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву се срещна с над ...
Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ ...
Ким Кардашиян натрупа над 1.4 млн. лайка с една от последните си ...
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад е ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...