Снимки: Квалификационна дейност в полза на хората

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_2265И през 2014 г. НТС–Елхово провеждаше квалификационна дейност за придобиване на знания и умения търсени на пазара на труда в общината и региона. Създалите се обстоятелства бяха сериозна пречка за дейността. Така например липсваше търсене на обучения по отделни професии, поради не предлагане на заетост в региона. От Бюрото по труда – Елхово имаше едва 8 уведомления на лица за безплатни обучения с ваучери. Първата година на новия програмен период 2014 – 2020 г. за европейските фондове се оказа нулева.

Въпреки това нуждата от определени обучения накара 130 лица през годината да потърсят обучителни услуги. Обученията бяха компютърни, за професии, езикови и краткосрочни за електротехници.

Общо за годината бяха проведени 4 компютърни курса, по 3 за мотокаристи и готвачи. По два курса по Заваряване, Маникюр и ноктопластика, Проведоха се и отделни курсове за Фризьори, Козметика и Електромонтьори. По заявка на фирма за валутен обмен се проведоха два курса по Турски език. През лятната ваканция са проведе курс по английски език за деца.

Заслужава уважение позицията на редица собственици и работодатели на фирми в общината, които финансираха обучението на работници и служители през 2014 г. Това са фирмите Сара-фин, Орудица – 2000, Фаворит-3003, БКС, Хляб и хлебни изделия и други с единични заявки.

Общо за 2014 годината са проведени 23 курса/обучения/ с 130 участника. Завършилите обучения в НТС през миналата година изразиха задоволство и удовлетворение от придобитите знания и умения по отделните специалности. Това е допринесло за повишаване на техните знания, умения и ефективност в работа.

През 2015 г. квалификационната дейност ще се развива в условията на новия програмен период 2014 – 2020 г. Отново ще има оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Нови програми ще има за младежка заетост до 29 години, включваща обучение и стажуване. Влизането в сила от началото на 2015 г. – Наредба № 2/2014 г. за валидиране на знания, умения и компетентности също ще допринесе за активизиране на професионалното обучение и улесняване на достъпа до пазара на труда. Приемането на Стратегията за професионалното образование и обучение ще даде тласък на квалификацията за следващите години.

Д. Стойков – секретар, НТС – Елхово

15.01.2015 г.
гр. Елхово


Статията е публикувана на 16 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА