Видео: Проведе се общински празник на кукерските игри – Бояново 2011

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

Днес столица на кукерските игри бе в село Бояново. Организаторите на кукерските игри бяха община Елхово, кметство и читалище с. Бояново.

Общински празник на кукерските игри Бояново 2011 се организира тази година за първи път. Организаторите се надяват празника да стане традиционен. Той има за цел да покаже традициите и обичаите свързани със зимните и пролетните български празници на кукерските игри и да съдейства за тяхното популяризиране и съхранение. Кукерски празник Бояново 2011 имаше и конкурсен характер.

Поздравителни слова преди да бъде дадено началото на игрите произнесоха кмета на село Бояново г-н Кръстьо Драганов и кмета на община Елхово г-н Петър Киров, които официално даде старт на общинския празник на кукерските игри Бояново 2011. Празника имаше много официални гости, кметове на населени места, общински съветници. Професор Георг Краев също бе сред официалните гости на празника, които бе в журито на приключилия вчера в Ямбол кукерски фестивал „Кукерландия 2011” – Ямбол.

В игрите се включиха общо четири кукерски групи. Младежка кукерска група – към читалище „Умение” – Ямбол, с ръководител Илиян Кисьов, кукерска група от село Гранитово с ръководител Христо Гечев, кукерска група от село Веселиново с ръководител Желязко Въртигоров и домакините, кукерска група от село Бояново с ръководител Стоян Стоянов, които бяха първенците на тазгодишния 20-ти Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2011, провел се в град Перник.

Председател на журито бе г-н Петър Димитров – хореограф и директор на фолклорен ансамбъл Тунджа. Членове на журито бяха г-н Христо Христов – директор на етнографския-археологически музей в град Елхово и Христо Петев – председател на постоянна комисия по образование в ОбС – Елхово.

В състезателното дефиле всяка група имаше възможност да изпълнява своя обичай в рамките на 15 минути. Допустимия брой на участниците от всяка група бе до 25 участници. Журито се бе спряло на демократичен метод за оценяване, в които пряко бяха ангажирани зрителите на празника. Те имаха възможност да гласуват в специално изработена урна за целта, като трябваше да изберат своя фаворит след завършването на кукерските игри. Домакините не бяха включени в надпреварата на този конкурс. Журито имаше грижата да определи само индивидуалните награди в конкурса.

Победители в конкурсната надпревара бяха кукерската група от село Веселиново с ръководител Желязко Въртигоров. На втора позиция се класираха , кукерската група от село Гранитово с ръководител Христо Гечев, а на трето място се класира кукерска група – към читалище „Умение” – Ямбол, с ръководител Илиян Кисьов.

ВИДЕО от общински празник на кукерските игри – Бояново 2011 можете да видите ТУК!


Статията е публикувана на 6 март 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА