Снимки: Инициативи с децата в екокабинета на ЦДГ ”Надежда”

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

DSC00529Децата от групите „Слънчо” и „Славейче” засадиха заедно по проект „Малки еколози” цветя в кутии и саксии. Проектът е разработен от учителите в двете групи, а ръководител на проекта е учителката Женя Михайлова. Дейностите са по опазване и грижа за природата и се реализира в детската градина. Една от дейностите е засаждане на цветя от резник – мушкато и неговите разновидности, алое, различни луковици и с коренище.

По молба на учителките майки и баби на децата донесоха растения, от които децата осигуриха чепки за засаждане на непретенциозното и красиво цвете – мушкато. ЦДГ”Надежда” има обособен екокабинет с подходящи условия за осъществяване на подобна дейност. Децата имат престилки и ръкавички, както и пособия – гребло, лопатка, лейка за своите „зелени приятели”. Екокабинетът се изпълни с емоции и радост от предстоящата работа. Заедно със своите учителки Женя Михайлова и Вася Георгиева децата засадиха различни саксиени цветя – с луковици, от резник и с коренище. Засаждането не беше трудно, но цветята искат грижи и децата си обещаха да полагат ежедневни грижи за своите нови „зелени приятели”, за да украсят след време занималнята и балконите с красивите си цветове, да ги изпълнят с прекрасен аромат. Децата ще ги поливат, окопават и почистват, за да израснат силни и здрави растения.

DSC00495Освен засаждането на цветя в екокабинета, децата от двете групи „Славейче” и „Слънчо” при ЦДГ”Надежда”, заедно със своите учителки Женя Михайлова и Вася Георгиева организираха беседа за разделното събиране и рециклиране на отпадъци, важна част от опазването на околната среда и природа. Заниманието беше организирано съобразно планираното съдържание по проект „Малки еколози”, по който работят двете групи съвместно. В предварителната подготовка децата и техните учителки разгледаха книжки, постери и дипляни за разделното събиране и рециклиране на отпадъците и неговото значение за опазването на природата и нейните богатства. В днешното занимание те показаха на практика своите познания като означиха с надпис и символ в съответния цвят кошове жълт /за пластмасови и метални отпадъци/;син/за хартия/ и зелен/за стъклени отпадъци/, които ще занесат във всеки сектор в ДГ, за да могат и др.деца да се запознаят с разделното събиране и сами да започнат да отделят своите отпадъци не само в ДГ, а и в къщи. Децата от двете групи оцветяваха и апликираха логото /човечето/, символ на разделното събиране.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМного усърдно и с ентусиазъм отделиха различните видове отпадъци и ги изхвърлиха в определените за това кошове. И в двете групи „Славейче” и „Слънчо” по забавен начин децата научиха от какъв материал са изработени някои от най-често срещаните в ежедневието на всеки дом отпадъци и как да се грижат за опазването на природата, като ги изхвърлят на определените за това места. Много забавна и в същото време сериозна, беше задачата за направа на постери. Децата трябваше да изберат основа в съответния цвят, на която да поставят съответните за цвета отпадъчни материали. Всички с лекота се справиха с поставената от учителките задача, работиха заедно в екип и си помагаха и насочваха, ако някой се затруднява. Сръчно изработените постери децата ще изложат в изградения екокабинет, за да могат всички деца, което посещават кабинето да узнаят повече за опазването и съхраняването на природата чрез разделно събиране на отпадъци и тяхното изхвърляне на определените за тази цел места.

Природата е наш приятел и за да я съхраним и подкрепим това приятелство, ние трябва да я пазим чиста!


Статията е публикувана на 11 февруари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА