Снимки: Дни преди Лазаровден, момичетата на група „Звънче“ при ЦДГ „Надежда“ лазаруваха по домове и фирми

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_4141Дни преди Лазаровден, момичетата на група „Звънче” при ЦДГ „Надежда” лазаруваха по домове и фирми. Седмица преди Великден, в събота, преди Връбница/Цветница/,  е Лазаровден. На този ден моми – лазарки, в празнични дрехи, обикалят махалите и домовете, като пеят за всеки член на семейството. Лазарицата мята кърпа на рамото на стопанина, а той освен даровете , връзва пара за здраве, да е здрава годината. В красиви лазарски носии, с пъстри венчета на главите, момичетата от група Звънче, с учителки Радостина Гинкова и Станка Хаджиева, с помощник-възпитателка Диана Топчиева,  бяха в приповдигнато настроение, изпитваха радост от тази роля, за която се подготвяха дълго време. Децата пяха за момата, за ергена в дома, за стопаните, благославяха за здраве и плодородие, играха лазарски буенек, отправяха наричания за берекет през цялата година.

Стопаните по традиция ги даряваха с пресни яйца, сладки, паричка, благодариха за благословията. По улиците ги срещаха деца и възрастни, които им се радваха и искаха да ги докоснат. „Хубаво е, че децата и техните учители спазват традициите и с родолюбие и признателност ги предават на по-малките” – казваха хората.

Вики Радославова беше с автентична носия от село Мелница, която е била на баба й, а част от носията на прабаба й. Майката и бабата на Вики посетиха групата и развълнувани разказваха за съхранената от поколения детска носийка. Те осигуриха кошничка за яйцата на групата и менче за наричанията на момичетата – лазарки. Благодарим им! Благодарим на стопаните и собствениците на фирми, които ни приеха! Благодарим на Община Елхово за автобуса!

Желаем на всички весели Великденски празници!


Статията е публикувана на 1 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА