Снимки: Лазарките от ЦДГ „Надежда“ – Елхово наричаха за здраве и берекет

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_2203

Днес салонът на Информационния център на Община Елхово се изпълни от пъстрото шествие на лазарките от ЦДГ „Надежда”. Това бяха момичетата от подготвителна група „Маргаритка” с учителки Пенка Стоянова и Стойка Шидерова и помощник-възпитател Мима Чапкънова.

Малките лазарки се готвиха с голямо желание за един от най-красивите пролетни празници – Лазаровден и разучаваха лазарски песни и игри. Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите на града ни.

Пременени и накичени с цветни венчета, лазарките пресъздадоха гостуването в дома – „мятане” на кърпа на рамото на стопаните; песни за всеки член от семейството – за домакините, за момата и ергена, за малкото дете; песни за здраве, плодородие и благополучие на дома. Размахвайки бели лазарски кърпи, играха буенек – несключено буйно хоро, което се играе за берекет и здраве. Хвърляйки с шепа листенца от чемшир, лазарките наричаха благословии: Сполука да спохожда стопаните! Да са здрави и читави хората! Да се множат животните! Да е полето хлебородно! Да са росни ливадите! Да се роят пчелите! Да е богата годината!

Кметът благодари на малките лазарки и техните учителки, като ги поздрави за това, че поддържат живи хубавите български обичаи, пожела им да бъдат здрави и добри, да имат  успехи в училище и подари на всяко от децата лакомства.

Момичетата благословиха, пяха и играха и на други гостоприемни стопани – родители и близки, приятели. Навсякъде донесоха много радост и настроение и създадоха неповторимо очарование на красивия празник.


Статията е публикувана на 3 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА