Снимки: Децата от филиал на ЦДГ „Надежда“ – Маломиров празнуваха заедно дни преди Великденските празници

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_1872772045Дни преди Великденските празници направихме базар с различна украса. Преди обед на 03.04.2015 година с всички деца лазарки, се отправихме вкупом към домовете на децата, където с радост ни очакваха техните родители и близки.

Те бяха облечени с празнично с красивите народи носии осигурени от госпожа Какърова -директор на детското ни заведение. Всяка лазарка носеше в себе си китка цвете, а на главите си цветни и върбови венчета. Потопени в хубавите традиции и обичаи на пролетните Лазаров ден и Цветница с обща радост поздравихме стопаните на къщите, които посетихме с песни и стихове „Лаленце се люлее на зелено ливаде“. Озарени с положителни емоции, те изпълняваха изразително лазарните хорца „Лазарчице, китчеце“ и „Лазарско хоро“, когато играеха на дворовите им.

Децата подскачаха високо, за да растат високи посевите им, да се плодят домашните им животни. Благославяха всеки член от семействата, като им пожелаваха здраве, късмет, много вяра и надежда и плодородна да е годината им. С голяма благодарност стопаните на къщите ги даряваха с бели яйца, с пари и различни лакомства. След като всички бяха поздравени по домовете, лазарките се отправиха към реката. Те се подредиха една до друга покрай брега на реката и едновременно пускаха китката цвете и цветното върбово венче. На онази лазарка, чийто венец бе понесен най-бързо от водата и излезе най – напред избрахме за кумица на лазарките.

От този момент, тя бе почитана и уважавана от останалите. Благодарим на стопаните, на кмета на селото Павел Павлов, на служителката в пощата Нели Ричева, собствениците на магазина Ивелина Георгиева и барчето Дора Георгиева, че бяха гостоприемни. С безкрайна благодарност към Андреа Нортън, за това че отрази празника ни в снимки. Пожелаваме на всички весели Великденски празници.

Старши учител Надя Дженкова


Статията е публикувана на 3 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА