Снимки: Червен, пъстър Великден в гр. “Маргаритка” – ЦДГ „Надежда”

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_551703081Вчера децата от подготвителна група „Маргаритка” при ЦДГ „Надежда” с учителки Стойка Шидерова и Пенка Стоянова и помощник-възпитател Мима Чапкънова, поздравиха своите родители с настъпващите празници. Те представиха части от народните обичаи Лазаровден, Цветница и Великден и по този начин станаха съпричастни към магията на българските традиции.

Пролетните празници са свързани с пробуждането на природата. Нашите далечни деди са вярвали, че слънцето след като е било забулено от зимните облаци се ражда отново. Дъждът окъпва земята, птици огласят напъпилите клони, а момите излизат край реката, нагиздени в най-хубавите си премени и заиграват своите момински танци.

Децата показаха на родителите си обичая лазаруване, пяха лазарски песни за всеки член на семейството, извиха лазарски буенек и благославяха за здраве и берекет.

Пролетното чувство в сърцата на хората продължава и на следващия ден – Цветница, неделята преди Великден – това е празникът на цветята и цъфтежа. Тук се включиха и момчетата от групата – с красиви стихове, песни и хора.

Най-чаканият пролетен християнски празник е Великден, а боядисването на яйцата, разбира се, е най-вълнуващият момент за децата. Учителките, заедно с децата, разказаха за традициите, свързани с този празник. Яйцето е символ на зараждащия се живот и на Вселената. На Великден се чукаме с боядисани яйца и се поздравяваме с поздрава:

„Христос Воскресе! – „Наистина Воскресе!“, играят се кръшни хора и народът се весели. И децата с много емоции и радост пяха и рецитираха, а накрая извиха буйно хоро.

Всички бяха развълнувани, с пролетни и светли чувства в сърцата, горди, че опазваме във времето тези народни празници, защото народ без традиции няма бъдеще.

Екипът на гр.„Маргаритка” пожелава на всички много радост, благополучие и светли Великденски празници!


Статията е публикувана на 9 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА