Снимки: Подготовка за Великден в ЦДГ „Надежда“ – Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_101330Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица. Денят, на който по традиция се боядисват великденските яйца. Обредът изисква това да става рано сутринта, преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено и докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

То се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Днес на Велики четвъртък децата от гр. „Червена шапчица” с учителки Жулиета Георгиева и Станка Николова и децата от гр. „Славейче” с учителки Женя Михайлова и Златка Манолова с доброволци – родители спазиха старата християнска традиция като шариха и боядисваха пъстри Великденски яйца и заедно изработиха кошнички за яйчицата. Център „Изкуство” се превърна в прекрасно ателие за боядисване на яйца, изработване на украса и декориране на яйца-сувенири. Емоцията стана още по-силна когато в групите влязоха леля Севдалина – майка на Милко от гр. „Червена шапчица”, леля Гергана – майка на Влади от гр. „Славейче”, леля Ваня и кака Роси, и баба Мима – баба на Гого от гр. „Славейче”.

Още рано сутринта децата във всички групи на ЦДГ „Надежда” нетърпеливо очакваха този момент, внимателно разтвориха боите и поставиха първо по едно яйце в червената, а след това с много емоция откриваха различните прекрасни багри на жълтото, зеленото и синьото яйце. По традиция първото яйце е червено. С него учителките и техните гости нарисуваха кръст на всяко детско челце, за да са здрави и силни децата през цялата година. Най-чаканият пролетен християнски празник е Великден, а боядисването на яйцата най-вълнуващият момент за децата. Малчуганите нетърпеливо се опитваха да познаят и предположат кое яйце ще бъде борак в неделя на връх Великден, когато всички ще се чукнем с шарени яйца за здраве.

Децата и екипът на ЦДГ”Надежда” пожелават на всички светли и честити празници. Бъдете здрави и усмихнати, радвайте се на успехи и светли празнични дни.


Статията е публикувана на 9 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА