Снимки: Отново е Великден за децата от филиал село Маломирово към ЦДГ „Надежда“ – гр. Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_22721Празничният ден започна с презентация, свързана с подготвката, символите и възкресението на Великден. Както повелява традицията на 7 април сутринта, боядисахме с децата великденските яйца. На ритуала присъстваха техните родители и близки. С първото червено яйце нарисувахме кръст върху челата на децата, брадичката и бузките им и членовете от семействата, за да са бели и червени през цялата година.
Смятат се, че червеното яйце носи не само здраве, но щастие и късмет, затова го оставихме и запазихме за следващя Великден. Останалите яйца бяха оцветени и украсени по вкуса на всички присъстващи на ритуала. Децата се вълнуваха и радваха на новите им премени.

Великденският празник бе продължение на ритуала. Децата духовно озарени сърдечно поздравяваха родителите и гостите със стихчета, песни и танци и хора. Символите на Великден -козунаците и яйцата, събраха децата около отрупаната трапеза. Те си похапваха от вкусните козунаци и се бориха с яйцата.

На чието дете яйцето е борак му пожелаваха с усмивка да бъде здраво, успешно и късметлия през цялата година.

Празникът бе съпроводен с много музика, под чиито звуци децата танцуваха. Заслуга има помощник възпитателката Росица Илиева. Децата празнично облечени в народни носии ,изразително и артистично изпълняваха хорцата си. На края празникът завърши с играта „Търколи великденско яйце“. Деца и родители се включиха активно, преживявайки много положителни емоции чрез играта.

С радостните думи: Христос воскресе – Во истина воскресе – се поздравихме всички.

Благодарим на всички, които бяха съпричастни и участваха в ритуала и празника! Отправяме благодарност към Андреа Нортън и Бил Брадфорд, които винаги и неотлъчно са до нас и децата при всяко наше събитие. И в смисъла на този празник, отправяме апел към всички, да пречистим душите си и да отворим сърцата си за добро!

ПОЖЕЛАВАМЕ ВЕСЕЛИ И СВЕТЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Старши учител: Надя Дженкова


Статията е публикувана на 10 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА