Основното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците – PISA 2015, в Гимназия „Св. Климент Охридски” – гр. Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование

gimНа 21 април 2015 г. в Гимназия „Св. Климент Охридски” – гр. Елхово, се проведе изследването на PISA 2015. В него са включени 42 ученици от 9-ти клас, разпределени на групи и сесии в два от компютърните кабинети.

PISA е едно от най-престижните международни сравнителни оценявания на учениците. В програмата PISА 2015 — участват 76 държави от цял свят.

В България шестият етап на програмата се осъществява от Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието (ЦКОКУО) към МОН и се включват около 6 300 ученици от 207 училища от цялата страна.

Извадката на училищата, които участват в изследването, се изготвя от Westat – Център за статистически изследвания (Вашингтон, САЩ), който е част от Международния консорциум на PISA.

Традиционно оценяването PISА 2015 се отличава с няколко характеристики:

  • Поставен е акцент върху познанията и уменията на учениците по природни науки.
  • Оценяването през 2015 г. се провежда изцяло във формата на компютърно базиран тест, който се разпространява посредством USB устройства.

Важна особеност на оценяването на природонаучната грамотност на учениците е радикално промененият формат на теста. Използваните досега тестови книжки на хартиен носител се заменят изцяло с компютърно базиран тест. Употребата на информационните технологии в оценяването има редица предимства. Наред с предимствата, свързани с администрирането на теста и обработката на резултатите, информационните технологии допринасят за подобряване на качеството на тестовите задачи.

В областта на природните науки те дават възможност да се визуализират природни процеси и явления; да се използват интерактивни симулации на научни експерименти, както и разнообразни начини за обработка и представяне на данни.


Статията е публикувана на 22 април 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА